Landets kommuner kan sedan en tid tillbaka söka statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor och 520 miljoner kronor finns i potten för 2023. Bidrag kan ges för åtgärder som minskar sannolikheten för eller konsekvenserna av naturolyckor i områden med befintlig bebyggelse. Bidraget omfattar naturolyckor i form av översvämning, ras, skred eller erosion. Exempel på åtgärder är vallar, pumpar och fördröjningsmagasin liksom tryckbankar, spontning och avschaktning av slänter.
Bidrag kan sökas för åtgärder som planeras eller som redan utförts.
"Under 2022 trädde en förordning i kraft gällande statsbidraget (SFS 2022:1395). Genom denna förordning tydliggörs exempelvis syftet med statsbidraget; att det är till för att värna människors liv och hälsa och hindra skador på egendom och miljö, upprätthålla samhällsviktig verksamhet eller för att anpassa samhället ett förändrat klimat", skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin hemsida.
Vidare skriver myndigheten: "MSB arbetar med att förebygga och mildra effekterna av naturhändelser – främst ras, skred, skogsbrand, storm och översvämning – samt att anpassa samhället till ett förändrat klimat och att skydda samhällsviktig verksamhet. En del i detta arbete är att fördela statsbidrag till kommuner."
– Klimatförändringarna gör att det förebyggande arbetet blir allt viktigare. Alla med ett ansvar behöver identifiera risker och vidta åtgärder för att förhindra olyckor och andra negativa klimateffekter, så långt det är möjligt. Det är avgörande för hur stora konsekvenserna blir av naturolyckor nu och i framtiden, säger Ida Axelsson Wall, samordnare och handläggare på MSB.
Under 2022 inkom ansökningar med ett sammanlagt sökt belopp på nästan 950 miljoner kronor, så behovet i landet är stort. Femton kommuner beviljades bidrag och summan som delades ut var 230 miljoner. Storleken på projekten kan variera och en kommun kan få upp till 60 procent av sina kostnader för en åtgärd.
Piteå fanns inte med på listan över beviljade bidrag men Magnus Nyström, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, tycker definitivt att pengar ska sökas.
– Allt blir dyrare och dyrare och att kunna få bidrag för något som är bra för kommunen är bara positivt. Ska man göra åtgärder och kan få bidrag för det är det ju dumt att inte söka. Man kan inte få mer än ett nej, säger han.