Regeringen beslutar om vindkraft i havet utanför Piteå

Njordr Offshore Wind planerar 70 vindkraftverk i havet utanför Piteå och kommunen har inget att säga till om. "Ansökan kommer gå direkt till regeringen", säger projektledaren Niklas Sondell.

Havsbaserad vindkraft utanför Piteås kust kan bli verklighet oavsett vad kommunen tycker om det. Njordr Offshore Wind planerar att skicka in en ansökan direkt till regeringen. (Arkivbild)

Havsbaserad vindkraft utanför Piteås kust kan bli verklighet oavsett vad kommunen tycker om det. Njordr Offshore Wind planerar att skicka in en ansökan direkt till regeringen. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Piteå2022-11-10 17:00

Det svensk-norska bolaget planerar redan fyra stora vindparker i Östersjön som vardera beräknas kosta tiotals miljarder kronor. Nu har man skickat in samrådsunderlag till länsstyrelsen för ytterligare ett projekt utanför Piteå. Det handlar om 70 havsbaserade vindkraftverk fyra mil från Stor-Räbben.

– Det är lite djupare vatten, men det blåser bättre. Det finns inte så många områden där man kan bygga bottenfast i Bottenviken och där det inte är några andra restriktioner, så vi hittar inte så många andra områden än just det här, säger Niklas Sondell, projektledare på Njordr Offshore Wind.

undefined
Projektet har lika nära till land överallt. Även till Finland. "Vi kommer inte att vara beroende av finska beslut, men de kommer att få vara med och tycka till i det så kallade Esbo-samrådet. De har ett eget projekt på andra sidan som Sverige precis har tyckt till om", säger Niklas Sondell.
undefined
Niklas Sondell är projektledare på Njordr Offshore Wind.

Han konstaterar att området är attraktivt tack vare alla nya industrisatsningar i norra Sverige.

– Den planerade vätgas-pipelinen som ska vara klar till 2030 och gå runt Bottenviken är något som gör att det blir extra attraktivt att vara här. Även om det är svårt att få iväg så mycket ström på elnätet så kommer det vara efterfrågan på vätgas.

Vindkraftverken har en rotordiameter på 263 meter och en totalhöjd på 330 meter. De 70 snurrorna beräknas producera drygt fem terawattimmar per år vilket motsvarar hushållsel till en miljon hem.

Blir det hushållsel av detta eller finns det färdiga avtal med industrijättar?

– Den strategin är inte fastslagen än. På något sätt måste vi säkra upp vissa volymer innan vi bygger, men exakt hur strategin blir är inte klart.

undefined
Det finns inte många områden i Bottenviken där man rymmer en vindkraftpark, hävdar Niklas Sondell. "Egentligen har vi lagt oss på det enda området som är svensk ekonomisk zon som inte ligger i en farled på sjöfarten och som inte ligger i intresseområdena för Försvarsmakten och flyget. Det är det området som blev kvar."

Huruvida projektet blir av eller inte är upp till regeringen – inte Piteå kommun.

– Vi är så långt ut att det blir en regeringsfråga eftersom vi är utanför kommunens vatten. Men man vill ju gärna ha lokal acceptans även om den inte är nödvändig. Någonstans ska man in med elanslutning, någonstans vill man skapa arbetstillfällen och någonstans kanske man vill köra vätgasproduktion. Så det är klart att diskussioner med kommunen alltid är aktuella, säger Daniel Sondell.

Den enda parten som kan ha invändningar är Försvarsmakten som tidigare sagt nej till Svea vind offshores planer på att bygga havsbaserad vindkraft i Piteå skärgård.

– Vi har lagt oss utanför deras intresseområde. Om de har något dolt intresseområde så vet vi ännu inte om det. De är alltid intresserade av havsområdena. Att samexistera med Försvarsmakten brukar alltid vara det svåraste, men vi har lagt oss så långt ut att vi är precis utanför alla påverkanszoner. Så det ska inte vara några kända problem i alla fall, säger Daniel Sondell.

Från vilket avstånd ser man 330 meter höga vindkraftverk?

– Rent teoretiskt ser man runt sex mil ut, men praktiskt försvinner de innan av dis och sånt. Är det riktigt klart och man har en kikare så skulle man kunna se sex mil. På öarna kommer man kunna se.

undefined
Vindkraftverk i havet kan både flyta och vara fast i marken. I projektet Omega är planen att fästa vindkraftverken i havsbotten.
undefined
Den streckade linjen är den ekonomiska smärtgränsen, enligt bolaget. Även om det blir dyrare att bygga längre ut så blåser det också mer. "Det är i stort sett bara söder om Skåne det inte är så i Sverige. Annars brukar vinden öka så mycket när man går ut att det går jämnt ut med den ökade kostnaden", säger Niklas Sondell.

Subventionen för elnätsanslutning för vindkraft till havs avvecklas i det nya regeringsunderlaget Tidöavtalet. 

– Det påverkar kostnaderna. De har planerat en havsbaserad anslutningspunkt precis norr om vårt planerade vindparksområde. Nu är det lite osäkert vad som händer med den. Om den blir kvar fast man får betala en del eller om den inte blir alls. Så det är en liten osäkerhet där, men det påverkar inte projektets vara eller icke vara.

Det gör inte heller regeringsskiftet i sig, hävdar projektledaren.

– Det påverkar inte så mycket generellt, behovet av det här finns oavsett vad politiken säger. Näringslivet vill ha all energi som finns, särskilt här uppe.

Projekt Omega

Svensk-norska Njordr Offshore Wind har sedan tidigare fyra projekt – Alpha, Beta, Delta och Epsilon. Projektet utanför Piteå heter Omega.

De 70 planerade vindkraftverken har en rotordiameter på 263 meter och en totalhöjd på 330 meter.

Omega beräknas producera drygt fem terawattimmar per år vilket motsvarar hushållsel till en miljon hem under ett år.

Projektet ligger utanför kommunens vatten och behöver därför godkännas av regeringen – inte Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!