Hjärnan är en speciell del av människokroppens organ.
Det är ingen nyhet direkt. Att den dessutom innehåller cirka hundra miljarder hjärnceller från början är inte heller något revolutionerande rön.
Däremot har det på senare år framkommit att hjärnan faktiskt producerar nya hjärnceller.
Nyhet
– Det här presenterade en av våra främsta professorer, Peter Eriksson från Göteborg redan 1998, men det har liksom inte blivit särskilt känt, säger distriktsläkare Johansson.
Han erkänner utan större omsvep, så läkare han är, att han inte förrän på senare år tagit del av professor Erikssons forskning och resultaten därav.
– Det här har jag liksom, läst, googlat och studerat mig till, berättar han.
Rolf Johansson konstaterar att motion är en mycket viktig ingrediens när det gäller återskapandet av nya hjärnceller.
– Det finns studier som direkt påvisar sambandet, säger han.
Bland annat pekar han på dokumentation kring unga män som mönstrat inför värnplikt.
– Det handlar om en omfattande studie av 1,2 miljoner pojkar. Samtliga som mönstrade fick ett bättre liv. De fick bättre jobb, högre IQ, färre drabbades av alzheimer, säger Johansson.
Distriktsläkaren konstaterar i samma veva att det länge varit känt att alla mår bättre av motion.
– Särskilt direkt efter ett pass. Men det intressanta är motionens inverkan på välmåendet på lång sikt. När pulsen kommer upp går starka signaler till hjärnan.
Centrum
Enligt Johansson går signalämnen till hippocampus i hjärnan.
– Platsen som är centrum för minne och inlärning. Många tror idag att just det här är effekten av Darwins evolutionsteorier, säger han.
Rolf Johansson exemplifierar det med tiden då människan var nomader.
– De fick varje dag föra sig tio till femton kilometer för att jaga och ordna mat. De tvingades memorera var villebrådet fanns. Det handlade dagligen om inlärning, säger han.
Men han lyfter även fram studier som visar att barn som kanske har gymnastik regelbundet på skolschemat har bättre betyg än elever som inte idrottar alls.
Hur mycket ska en människa träna då för att bli smartare?
– Tre gånger i veckan där pulsen kommer upp lite mer.
Lever du som du lär?
– Jodå, jag kör tre pass i veckan.
Är du smartare än andra?
– Jag kanske är smartare som väljer att träna lite. Skämt åsido, jag vet inte om jag är smartare än andra, jag tror jag är smartare än förr, säger Rolf Johansson.