PT berättade i går att Hellströms bygg skänkt 1 500 reflexvästar till kommunens förskolor. På västarna finns företagets logotyp tryckt. För att visa sitt intresse fick förskolorna själva anmäla sina beställningar, som då levererades utan kostnader och utan åtaganden.
Nu höjs röster som kritiserar det lämpliga i tilltaget, med motiveringen att barnen utan egen förskyllan agerar som reklampelare.
– Det här är ju ren marknadsföring. Var drar man gränsen? Säg att ett politiskt parti vill tillverka kepsar och ge till våra förskolor. Ska barnen då bli reklampelare? säger en bekymrad förälder till PT.
– Jag tycker det här är fel. Förskolorna ska vara opartiska. Barnen blir ju offer här.
– Barnen får ju inte göra ett val. Ge barnen pennor, ge dem kritor, ge dem papper. Köp stora lager med leksaker åt dem. Men låt bli att sätta reklam på deras ryggar.
Hellströms bygg har innan erbjudandet gick ut till förskolorna varit i kontakt med Piteå kommun, där de meddelat att de tänkt gå ut med erbjudandet.
– Hellströms hörde av sig och ville kolla hur många förskolebarn som finns i kommunen. Han sa att de kommer att gå ut med ett erbjudande till förskolorna, att de som vill kan hämta ut reflexvästar hos Hellströms. Om de sedan vill ha dem privat eller på förskolan, det skulle vara upp till dem, säger Helene B. Röckner, näringslivsutvecklare på Piteå kommun.
Helene B. Röckner har inte förstått det som att västarna ska användas i reguljär verksamhet.
– Som jag förstår det har ju förskolorna redan västar till sin verksamhet, och att det här gäller användning på fritiden och när de vill och behöver.
– Eftersom det är ett erbjudande som är helt frivilligt är det ju ingen företagssponsring det handlar om. Det är fritt fram att säga nej.
Helene B. Röckner berättar att hon inte ser något principiellt fel i förfarandet, så länge det sker frivilligt.
– Vi ska väl måna om våra barn. Det är väl jättebra om ett företag vill vara med och skydda barnen i Piteå.
Någon juridisk undersökning gällande det lämpliga i företagsrelaterad sponsring av offentlig verksamhet har däremot inte gjorts.
– Jag kan inte svara på hur förskolorna jobbar, det måste vara upp till varje förskola vad de väljer att ta emot. De har sina värdegrunder de jobbar efter. Det kan inte näringslivsavdelningen avgöra, säger Helene B. Röckner
– Det är ju en frivillig tjänst som ett företag erbjuder. Jag vet inte vilken lagstiftning som man i så fall kan hitta det i.