Redo för årets julkalender

Teaterarrangemanget Julkalendern, under ledning av Eleonor Lundholm har fått rejält fotfäste. För fjärde året spelar en grupp unga amatörer upp totalt åtta föreställningar med start den 28 november.

En glad kvintett hälsar publiken välkommen till ytterligare en Julkalender i Piteå. Fån vänster Marika Niemi, Wilma Westerlund, Rebecca Rankvist och Linn Lundmark. Längs upp, Petra Viklund.

En glad kvintett hälsar publiken välkommen till ytterligare en Julkalender i Piteå. Fån vänster Marika Niemi, Wilma Westerlund, Rebecca Rankvist och Linn Lundmark. Längs upp, Petra Viklund.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-11-22 17:53

För fyra år sen startade Eleonor Lundholm den första uppsättningen av teaterprojektet Julkalendern.

Det blev ett uppskattat projekt där allmänheten gratis kunde ta del av ett julspel av och med unga amatörer. Så uppskattat att det fortfarande håller i sig.

Utomhuskänsla

Skådespelarna består av en blandning av riktigt unga till lite äldre.

– I år är det en mix där den yngste går i årskurs ett och den äldsta är 27 år, berättar Eleonor Lundholm, som med sitt företag Kultur i Centrum, sätter upp föreställningarna och regisserar de unga adepterna.

Föreställningarna spelas upp i en kallställd byggnad, men med väggar och tak ute på Bergsviksvägen i centrala Piteå. Det ger en känsla av utomhusteater även om det sker inom fyra väggar. En liten mysfaktor.

En viktig del i hela arrangemanget är att besökarna kan se föreställningarna gratis.

– Det är jätteviktigt, anser jag att kultur inte ska kosta. Inte våra föreställningar i alla fall, säger Eleonor Lundholm.

Åtta föreställningar

Fram till den 19 december kommer totalt åtta föreställningar att ges.

– Två föreställningar varje speldag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Årets ensemble består av 14 personer.

– Antalet varierar år från år. Denna gång är vi fjorton. Alla deltar inte vid varje föreställning, förklarar regissören som i huvudsak bekostar verksamheten själv.

– Det stämmer. Vi har inte någon kommunal stöttning.

På söndagen var det generalrep inför premiären kommande lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om