Det aktuella skiftets nuvarande ägare Anders Bock jagas av Skogsstyrelsen, som förelagt honom ett vite på rekordsumman 750 000 kronor. Detta om inte återplantering skett senast den sista augusti 2007.
Inte hört av sig
PT fick på måndagen tag på Anders Bock, som lovade att kontakta Skogsstyrelsen redan nästa dag. Så har inte skett.- Nej, han har inte hört av sig i dag. Åtminstone hade han inte ringt innan jag lämnade kontoret, säger skogsvårdskonsulent Esbjörn Henriksson, vid
Pite älvdals skogsvårdsdistrikt.
Det var den första ägaren som kort efter köpet avverkade nästan 135 hektar år 2000. Sedan dess har fastigheten Roknäs 58:4 haft ytterligare tre ägare. De täta ägarbytena är orsaken till att ärendet tar tid.
Till varje ny ägare måste Skogsstyrelsen först skicka ut råd om hur marken ska återplanteras och sedan ge markägaren en viss tid att göra detta.
Om inget sker skickar Skogsstyrelsen en remiss och frågar varför inget hänt.
Fortsätter markägaren att strunta i sina förpliktelser kan Skogsstyrelsen utfärda ett förläggande om vite. Markägaren får då ytterligare tid på sig att uppfylla skyldigheterna. När tidsfristen löpt ut går Skogsstyrelsen till länsrätten för att och begära utdömning av vitet.
Kan dubblera vitet
Vad händer om markägaren ändå inte återplanterar marken eller betalar vitet?
- Då kommer vi med ett nytt förläggande och brukar dubblera vitessumman. En sista möjlighet är att Skogsstyrelsen tar på sig att åtgärda marken och sedan skickar räkningen till markägaren, säger Bert Krekula, lagspecialist vid Skogsstyrelsen.
Går det att smita undan sitt ansvar genom att byta ägare?
- Man kommer undan tillfälligt med att byta ägare, men Skogsstyrelsen kommer aldrig att släppa det här oavsett hur många gånger marken byter ägare, säger Bert Krekula, som säger att ärendet slagit alla rekord, både i omfattning och vitesbelopp.
När vitet blivit utdömt tar kronofogden över uppgiften att driva in skulden. Den förra ägaren av Roknässkiftet har fortfarande en obetald vitesskuld till staten på närmare 180 000 kronor.