Från köket i huset nära Fårösundet i Piteå skapar Agnes Gällhagen recept som ska inspirera till matlagning som präglas av nyfikenhet, glädje och omtanke.
I höstas släppte hon sin första kokbok "Comfort food" på Norstedts förlag. Agnes Gällhagen, som går under namnet Cashew kitchen i sociala medier och blogg, gör sponsrade samarbeten, fungerar som ambassadör för vissa företag och skapar innehåll till olika varumärken. Ibland syns hennes bilder både i hennes egna kanaler och i kundens kanaler.
När Agnes Gällhagen tänker påskmat dras hon snarare mot vårmat än klassiska påskrätter.
– Påskmat är egentligen inte min bästa kategori, jag är mer sugen på fräsch vårinspirerad mat med mycket örter, sparris och salladslök. Jag tänker att man plockar in klassiska påsk-råvaror som potatis och till exempel gör en potatissallad med massa örter, parmesan och sparris. Något ägg kan ju också följa med. Sedan kan man lägga till mer grönsaker istället för att fokusera på det vanliga med kött och fisk.
När hon väljer ut påskmat att tipsa om blir det en ljummen mangosallad med grillad majs och halloumi, gröna ärtbiffar och en galette med tomat, ricotta och örter samt ett sött avslut i form av en chokladig godbit.
– Det som maträtterna har gemensamt är att de går bra att förbereda hemma och ta med, för om man umgås under påsk tänker jag att många ses ute, kanske vid en grill eller eldstad. Samtidigt kanske man inte vill tillaga hela måltiden ute. Man kan till exempel skära allt färdigt till salladen och göra chimichurrin klar och sedan grilla på majsen och halloumin för att få en ljummen sallad.
Ärtbiffarna fungerar både kalla och varma.
– Även galetten passar bra att göra klar hemma, sedan låter man den svalna och skär upp i bitar. Det blir perfekt picknickmat som är god att äta kall men som också går att värma på om man vill. Till påsk kan det vara trevligt att äta några smårätter istället för en stor huvudrätt. Det här är enkel mat att äta ute också.
Som en söt avslutning har Agnes Gällhagen valt en fudge på jordnötssmör.
– Man kanske inte vill ta med en tårta om man ska ses ute. Fudgen är snabb att göra, lätt att ta med sig och man kan ta flera stycken!
2014 startade hon sin vegetariska matblogg. Fyra år senare lämnade hon Stockholm för kärleken i Piteå och här har hon blivit kvar. Drivkraften till att sprida matglädje kommer ifrån att mat en gång i tiden väckte mycket ångest.
Att äta var ett minfält där hon när som helst kunde trampa fel och när hon började blogga om mat var det ett sätt att ta tillbaka relationen till maten och kroppen. Recept och matbilder blev en slags kärlekshandling och öppnade för ett nytt sätt att se på mat som något mer än bara bränsle.
För Agnes Gällhagens egen del blir påsken lugn. Maten är oplanerad.
– Men både någon chokladbit och en och annan lakrits kommer att slinka ner, det vet jag i alla fall.
.
Recepten: Vårig påskmat att äta ute
Mangosallad med grillad majs, halloumi och chimichurri
4 personer
Ingredienser:
1 mogen mango
1–2 förkokta majskolvar
200 g halloumi
250 g körsbärstomater eller babyplommontomater
ca 65 g färsk spenat (en påse)
2 stjälkar salladslök
ca 1/2 gurka
en näve rostade mandlar
färsk mynta
limesaft
flingsalt
Chimichurri:
5 dl bladpersilja, löst packat
2 schalottenlökar
1 avokado, urkärnad
1/2–1 mild röd chili
6 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
en skvätt limesaft
salt & nymalen svartpeppar
Gör så här:
Hacka chili och schalottenlök. Lägg i hackskålen till din stavmixer eller i en matberedare, tillsammans med resten av ingredienserna för chimichurrin. Mixa tills du har en krämig och något grov röra. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Tärna gurkan och halvera tomaterna. Skär mangon i avlånga bitar. Hacka salladslöken. Arrangera spenat, mango, tomater, gurka och lök i en stor skål eller på ett serveringsfat.
Om du serverar denna sallad till grillat, grilla då de förkokta majskolvarna tills de blivit lite svärtade runt om. Skär sedan ner majsen i salladen. Om du inte har grillen igång, hetta istället upp lite olja i en stekpanna och skär ner majsen där istället. Stek tills den fått ordentligt med färg. För sedan över till salladen.
Skär halloumin i kuber och stek i lite olja tills bitarna fått fin färg runt om. Eller skär i skivor och lägg på grillen.
Arrangera halloumin ovanpå salladen, och toppa sedan med färsk mynta och hackade, rostade mandlar. Avsluta med att pressa över lite limesaft och strössla flingsalt över. Servera salladen med rikligt med chimichurri, antingen klickat ovanpå eller vid sidan om.
.
Gröna ärtbiffar med halloumi och mynta
Cirka 20 stycken små
Ingredienser:
1 zucchini (ca 320 g) + 3/4 tsk salt
5 dl tinade gröna ärtor
10–15 myntablad
1 ägg
3 msk majsstärkelse
2 stjälkar salladslök, hackade
2 vitlöksklyftor, finriven
200 g halloumi
1,2 dl havregryn
1 tsk salt
svartpeppar
olja att steka i
Till servering
Matyoghurt smaksatt med limezest, örtsalt och mynta
Gör så här:
Montera rivbladet i din matberedare med den grövre sidan uppåt. Dela zucchinin på längden och kör genom matberedaren. För över till ett fat och blanda med saltet. Låt stå i ca 15 min. Det går också bra att riva för hand.
Mixa ärtor och mynta till en grov smet. Ta bort knivbladen och montera rivbladet igen. Dela halloumin i 3 bitar och kör genom matberedaren. Ta bort rivbladet och ha i hackad salladslök, finriven vitlök, havregryn, salt och peppar. Vispa ihop ägg och majsstärkelse tills slätt och häll i. Pressa slutligen vattnet ur zucchinin och ha i den med. Rör runt ordentligt.
Låt gärna smeten vila i 15 minuter. Under tiden kan du värma ugnen till 200 grader.
Hetta upp olja i en stekpanna. Forma små biffar med händerna och platta till. Stek tills gyllene på båda sidor. Smeten kan kännas lite lös och oformlig, men oroa dig inte, när osten smälter så håller de ihop perfekt! För över till en ugnsplåt. Grädda i ugnen i 10 minuter. Då smälter osten helt, biffarna blir mer smakrika och håller ihop bättre.
Rör ihop matyoghurt med limezest, limejuice, örtsalt och peppar. Hacka eventuellt i lite mynta om du har över. Servera som sval dippsås vid sidan av biffarna. Perfekt förrätt eller festligt småplock!
.
Galette med tomat, ricotta och örter
4 personer
Ingredienser:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g kallt smör
1 dl crème fraîche
zest från 1 citron
450 g tomater av olika sorter + ca 1 tsk salt
200 g ricotta
2 rågade dl finriven parmesanost
en näve blandade örter, t.ex timjan, oregano och basilika
salt & peppar
olivolja, till pensling
några kvistar färska örter, till dekoration
Gör så här:
Ha i mjöl, salt, smör och bakpulver i en matberedare monterad med knivblad. Mixa hastigt i några sekunder tills det precis blandats. Ha i crème fraîche och citronzest och mixa i 1–3 sekunder till. Nu bör du ha en klibbig och klumpig deg.
Forma degen till en tajt boll och packa in i plastfolie, så tätt som möjligt. Lägg i kylen i 2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva tomaterna och lägg på flera lager hushållspapper för att rinna av. Strössla över salt och låt stå i 10 minuter. Badda sedan med lite hushållspapper ovanpå.
Blanda under tiden ihop ricottan, parmesanosten, hackade örter, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Kavla ut pajdegen till en rundel på ett mjölat bakbord. Addera mer mjöl under kavlingen efter behov, både undertill och på själva kaveln. Denna deg är ganska klibbig så det brukar behövas för att det inte ska klibba fast. Kavla tills degen är cirka 3 mm tjock.
För försiktigt över till en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Sprid ut ricottakrämen ovanpå men spara cirka 6–7 cm runt kanterna. Lägg tomatskivorna ovanpå så att det täcker osten helt. Det går bra att lägga i två lager. Salta & peppra samt dekorera med färska örter. Vik sedan försiktigt kanterna över fyllningen och platta till vecken något. Pensla med olivolja och grädda i mitten av ugnen i 18–24 minuter eller tills galetten är gyllenbrun och krispig. Låt svalna något innan servering. Servera gärna tillsammans med en krispig sallad och balsamvinägrette.
.
Peanut butter fudge
Cirka 25 små bitar
Ingredienser:
10 färska, mjuka dadlar
1/2 dl crunchy jordnötssmör
2 msk kakao
1 msk kallpressad kokosolja
1/2 dl salta jordnötter
ev. en nypa salt
ev. mörk choklad att doppa i
Gör såhär:
Kärna ur dadlarna och lägg i en matberedare. Tillsätt jordnötssmör, kakao, kokosolja och eventuellt en nypa salt. Mixa till en fast och formbar smet.
Ha i jordnötterna och mixa hastigt tills de krossas och blandas med resten.
Stjälp ut smeten på ett bakplåtspapper och forma en boll som du sedan trycker ut till en rektangel, ungefär 1,5–2 cm hög. Ställ i frysen i 2 timmar eller längre.
Ta ut fudgen från frysen och skär i bitar. Ät som den är, eller doppa i mörk choklad och toppa eventuellt med hackade jordnötter. Valfritt, men väääldigt gott! Om du doppar i choklad så behöver fudgen ytterligare en stund i frysen för att stelna. Förvara fudgen i frysen och ät kall. Då blir den perfekt seg, som kola.