Recept mot halkolyckor - gratis sand

SKYDD. Halkolyckorna ska bekämpas. Därför bjuder kommunen på gratis sand. Hämtställen finns från och med denna vinter på 16 ställen i kommunen. Hittills har teknik- och gatukontoret kört ut 250 kubikmeter.

Piteå2008-02-01 00:00
HEMMINGSMARK (PT)

Tidigare har Piteborna kunnat hämta sand på ett fåtal platser. Bland annat på parkeringsdäcket Löjan i centrala stan.

Under säsongen 2006/2007 gjordes försök med leveranser av saltad sand till ett antal byar med gott resultat. Från och med denna vinter har antalet hämtställen utökats till 16 (se faktaruta).

Iden har teknik- och servicenämnden till stora delar plockat ur ett medborgarförslag som lämnats in av Göran Stenlund.

"Halkstopp behövs på infarter och gårdsplaner för att både unga och gamla ska känna sig trygga" skriver han i sitt förslag och påminner om att medborgarna ute i byarna har rätt till samma grundskydd som boende i centrala Piteå.

- Att erbjuda denna service över hela kommunen är ganska lätt för oss, säger Christer Lindström, s, ordförande i teknik- och servicenämnden.

Ingen rusning

Han hoppas att sanden ska bidra till att minska antalet halk-olyckor.

Ett av hämtställena finns vid verkstadsföretaget Hema i Hemmingsmark. Företagaren Niclas Eriksson visar högen och konstaterar att det ännu så länge inte varit någon rusning. Åtminstone inte i Hemmingsmark.

- Det är ett fåtal personer som hört av sig. Men vi använder själva sanden eftersom vi har kommunens uppdrag att sanda vid äldreboenden och skolor.

Högar eller lådor

En del av sanden har Eriksson flyttat in under tak.

- Vid kraftiga snöfall så måste sandhögen skottas fram. Då kan det vara bra att ha en del tillgänglig och skyddad från nederbörd.

I Hemmingsmark och på de flesta andra platser tippas sanden och täcks av en presenning. På några ställen förvaras sanden i lådor som rymmer 500-600
liter.

Traktorlass

- Problemet med lådorna är att de kostar 3 000 kronor i inköp och är dyrare att fylla. Deras ringa rymd innebär många fyllningar och kräver dessutom en kranbil. Då är det betydligt billigare att tippa hela eller halva lastbilslass och täcka högen med en enkel presenning, förklarar Anders Jönsson, på teknik- och gatukontoret.

Om åtgången av sand varit måttlig i Hemmingsmark så är situationen en annan på andra ställen. På några platser har det hänt att personer missbrukat kommunens generositet och hämtat den saltade sanden med traktor.

- Då tar det snabbt slut, säger Bernt Lång, arbetsledare.

Tanken är att folk ska hämta den saltade sanden i hink för eget bruk. Inte med lastmaskiner.

Christer Lindström hoppas att kommunmedborgarna uppmärksammar servicen.

- Det brukar alltid ta lite tid innan kännedomen sätter sig. Men jag hoppas att så många som möjligt nyttjar möjligheten så att färre människor halkar och gör sig il







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om