Recept: Holländsk potatis

Ostgratinerade potatishalvor är vanliga i det holländska köket. Kanske inte världens nyttigaste mat, men gott som alternativ till bakad potatis. Komplettera gärna med bönor, linser eller andra proteinrika grönsaker.

Piteå2008-04-03 00:00
Stockholm (TT SpektrA)H

Holland är ostlandet nummer ett. Här finns alla tänkbara ostar, allt från mildaste milda till riktigt starka ostar som nästan bedövar smaklökarna.

Ost har länge varit en viktig holländsk handelsvara. De äldsta tecknen på osttillverkning i Holland daterar sig 2 000 år tillbaka i tiden. Från början var Edamerosten landets storsäljare med betydande export till inte minst Östersjöländerna. I dag har Gouda tagit över rollen som landets mest producerade ost. Gouda är också den ost som används till holländska kaasaardappelen, det vill säga kokta potatishalvor täckta med kryddad ost. Potatishalvorna är ett snabbare alternativ till bakad potatis.

Ostpotatis från Holland

4 personer

4-8 stora potatisar,

helst av mjölig sort

150 g lagrad Goudaost

1 krm mald kummin

1 krm vitpeppar

färsk basilika



1. Tvätta och koka potatisarna med skalet på. Dela potatisarna på längden och lägg dem med snittytan uppåt på ugnsfast fat.

2. Riv osten och blanda den med kummin och vitpeppar. Fördela osten över potatisarna och gratinera 8-10 minuter i 250 graders ugn. Osten ska inte bara smälta utan även få lite färg.

3. Lägg upp potatisarna på tallrikar och garnera med färsk basilika. Bjuds med salladsgrönsaker och gärna någon form av proteinrika bönor eller linser om potatisen serveras som vegetarisk huvudrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om