Råvarubehov påskyndar beslut om järnväg

Exporten av råvaror från norra Sverige skulle kunna ökas. Men det kräver bättre vägar och järnvägar. Det visar en studie som länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten gjort. I den här frågan är näringsminister Maud Olofsson, c, med på tåget.

Per-Ola Eriksson

Per-Ola Eriksson

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-04-30 06:00
I studien påpekas att Sverige är Europas största leverantör av papper, massa, sågade trävaror och järnmalm. Av produktionen svarar övre Norrland för en betydande andel. Likaså utvinns stora volymer ädelmetaller i Norrbotten och Västerbotten.
Till detta kommer naturrikedomarna som finns i Barentsområdet och Ishavet.
EU:s skafferi
Norra Skandinavien och Kolahalvön är EU:s råvaruskafferi. Men "dörrarna" in till köket är trånga. Därför efterlyser landshövdingarna Norrbotten respektive Västerbotten, Per-Ola Eriksson och Chris Heister, bättre infrastruktur.
Enligt dem står fortfarande många stora naturresurser outnyttjade. Råvaror som är viktiga för EU. Exporten skulle kunna växa men då krävs satsningar på vägar och järnvägar. Råvarubehovet kan skynda på ett byggande av exempelvis Norrbotniabanan.
"Övre Norrland är en närmast unik länk mellan Europa och de rika råvaruområden som finns i Barents och Ishavet. Delar av Övre Norrlands järnvägssystem, exempelvis den Botniska Korridoren, är en länk i ett större internationellt transportsystem" skriver de båda landshövdingarna i studien som överlämnats till näringsminister Maud Olofsson.
Studien påminner också om att EU i ett flertal strategiska dokument lyft fram naturresursernas betydelse för Europas tillväxt och konkurrenskraft. "EU:s mål för råvarubaserade tillväxt handlar bland annat om att öka råvaruleveranserna, tillförsäkra utomeuropeiska leveranser, uppmuntra kompetensuppbyggnad, effektivisera nyttjandet av resurser och etablera en kunskapsbas om unionens råvaror".
Vill att EU betalar
Näringsminister Olofsson köper de båda nordligaste landshövdingarnas argument. Men hon anser att infrastrukturen är en lika stor angelägenhet för EU som för Sverige. Underförstått; hon vill att unionen finansierar stora delar av nödvändiga väg- och järnvägsbyggen.
- EU satsar ju på transportlösningar på många ställen i Europa, och då är det rimligt att det sker i Sverige också, säger Olofsson till SVT text.
Per-Ola Eriksson och Chris Heister är också överens om att följande saker behövs: Stimulans till ökat forskningssamarbete mellan olika aktörer i Övre Norrland, universitet, företag och samhällsaktörer, både i och utanför EU. Insatser som underlättar kommersialiseringen av forskningsresultat från universitet och näringsliv. Tekniksatsningar och teknikspridning mellan teknikutvecklingscentra, universitet, forskningsinstitut, företag och övriga aktörer. Forskning som stimulerar till ökad skogstillväxt för att säkerställa tillgången på skog för skogsrelaterade produkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om