Rättspsykiatrisk vård för Öjebyrånaren

Mannen som försökte råna Sparbanken i Öjebyn lider av allvarlig psykisk störning. Han överlämnas nu omedelbart för rättspsykiatrisk vård.

Greps av polis. De två civila poliserna Stefan Samuelsson och Stefan Lidman kunde odramatiskt gripa mannen inne på banken.

Greps av polis. De två civila poliserna Stefan Samuelsson och Stefan Lidman kunde odramatiskt gripa mannen inne på banken.

Foto: Bankens övervakningskamera

Piteå2018-03-08 18:01

Detta sker på den dömde mannens egen begäran. Normalt är annars att en åtalad person får kvarstanna i häkte till domen vinner laga kraft (efter tre veckor) och öveförs därefter till rättspsykiatrisk klinik för vård.

När rättegången mot mannen återupptogs på torsdagen, meddelade tingsrätten efter en kort, enskild överläggning dom med just det innehållet.

Mannens advokat Niklas Lundgren påtalade då för sin klients räkning att denne inte hade för avsikt att överklaga domen och ville påbörja sin rättspsykiatriska vård så fort som möjligt. Han noterade att en så kallad nöjd-förklaring kanske inte lät sig göras i det här fallet men påpekade hans önskan, vilket noterades av tingsrätten.

Den 30-årige mannen döms skyldig till försök till rån och ska utöver avgift till brottsofferfonden även betala skadestånd på totalt 49 000 kronor till sex personer, fem bankanställda och en kund som försökte avstyra alltihop och då fick en pistol riktad emot sig.

Det var på förmiddagen måndag den 8 januari som den 30-årige mannen kom in i Sparbankens lokal i Öjebyn. Han satte sig ner, plockade upp ett vapen ur sin medhavda ryggsäck och krävde sedan med vapen i hand att få pengar av banktjänstemännen.

De vittnade under rättegången om den dödsångest de känt då de plötsligt fick en pistol riktad mot sig. Det var inget riktigt vapen utan en så kallad soft air gun, men den är förvillande lik och nästan omöjlig att skilja från ett riktigt vapen.

Den åtalade själv berättade att rånförsöket var en ren impuls, att han behövde pengar och kvällen innan kommit på att pengar, det fanns det ju på banken.

Han sade att rånet inte var planerat eller ens förberett på något vis och på en direkt fråga vad han skulle ha gjort, vart han skulle tagit vägen, när han kom ut från banken svarade han "Jag vet inte. Jag kanske skulle ha åkt utomlands." utan att förstå att man undrade hur han tänkt undkomma där och då, direkt efter rånet.

Han bad också om ursäkt för att han skrämt bankpersonalen.

Tingsrätten konstaterade redan då att bevisningen var övertygande, mannen hade ju för övrigt erkänt, men att en stor rättspsykiatrisk undersökning skulle göras innan påföljd kunde meddelas.

Den undersökningen är nu klar och redovisades på torsdagen bakom lyckta dörrar i Luleå tingsrätt.

När det var klart yrkade kammaråklagare Ulrika Schönbeck att mannen skulle dömas för försök till rån och överföras för rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket försvaret inte hade något att erinra emot.

Och efter en kort överläggning meddelade Luleå tingsrätt sitt beslut, som helt följde samma linje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!