Sjuksköterskebristen i landet är allmän. Rättspsykiatrin i länet har det inte heller lätt när det gäller att rekrytera sjuksköterskor.
Av den anledningen har ansvariga tagit till ett lönande grepp för att locka fler - extra pengar kopplat till tjänsten.
Idén kommer från Säter och har fått genomslag.
– Rent allmänt råder ju en stor brist på sjuksköterskor, men det är särskilt tufft inom rättspsykiatrin, säger Pernilla Nordkvist, enhetschef vid den länsgemensamma rättspsykiatrin i Öjebyn.
Förra året uppger hon var särskilt ansträngt. Bara drygt hälften av de 30 sjuksköterskeplatserna var besatta.
– Det var i den vevan som vi började titta närmare på en modell som används vid Säter i form av ett särskilt rekryteringsbidrag, berättar Pernilla Nordkvist.
Personalen gick vidare till länsledningen som efter diskussioner gav klartecken. För Öjebyn del innebar det att när ansvariga nu rekryterar sjuksköterskor, erbjuds de 4 000 kronor i form av ett rekryteringsbidrag.
– Det handlar inte om något risktillägg. Summan är knuten till tjänsten här. Så länge de arbetar här i Öjebyn får de 4 000 kronor utöver grundlönen, förklarar enhetschefen.
Och den riktade satsningen har gett effekt.
– Före sommaren 2015 hade vi 18 sjuksköterskor. Under hösten nyanställde vi sex sköterskor. Mot bakgrund att vi har en budget för 30 skulle vi behöva ytterligare fyra, säger Pernilla Nordkvist.
Bemanningsläget under våren 2015 har alltså varit minst sagt tufft.
– Absolut, men det är som sagt var ett nationellt problem även om vi inom psykiatrin upplever det extra svårt, understryker enhetschefen.
Själv har hon 25 år som sjuksköterska inom psykiatrin.
– Jag stormtrivs på mitt jobb och önskar att fler upptäcker det.
Den länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn har, som namnet antyder ett länsövergripande ansvar när det gäller tvångsvård enligt lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV.
Kliniken har 53 slutenvårdsplatser fördelat på sex vårdlag samt en intagningsavdelning.
Utöver slutenvården vårdas ett femtiotal patienter inom ramen för den öppna tvångsvården vilken administreras av två öppenvårdsteam.