Hanséns bageri som bland annat förser Hanséns och Ekbergs konditorier med fikabröd har fått underkänt på hälften av 16 livsmedelskontroller sedan 2020. Av de åtta godkända kontrollerna har fyra haft anmärkningar.
Avvikelserna handlar bland annat om bristande hygien och dålig separering av glutenfria produkter vid bakning. Hösten och vintern 2022 fick bageriet underkänt vid tre kontroller i rad. Det började med att livsmedelsinspektören i september såg flera brister i den smutsiga lokalen.
"Vid kontrollen förvarades skålar med tårtfyllning oövertäckta i kylrummet vilket innebär risk för kontaminering. Skadedjur finns i lokalerna, vid kontrolltillfället noterades en råtta som sprang på golvet i lokalen", skriver livsmedelsinspektören.
Piteå kommun utfärdade inte något föreläggande utan ägaren uppgav till kontrollanten att de självmant skulle stänga verksamheten och stoppa produktionen tills dess att en grundlig rengöring och skadedjursbekämpning utförts. Enligt ägaren pågick skadedjursbekämpning med flera fällor i lokalerna.
"Vid kontrollen uppgav ägaren att alla öppnade förpackningar och bakverk som vid kontrolltillfället förvarades oförslutna i lokalen kommer kasseras."
Vid nästa inspektion i november 2022 fick verksamheten anmärkning på smuts. Bland annat var bageriets frysar och golvet i frysutrymmet i behov av rengöring.
"Backar innehållandes tårtor förvarades oskyddat direkt på golvet i bageriet vid kontrollen. Rena skyddskläder förvaras oskyddade på en hylla i korridoren som ansluter till bageriets omklädningsrum. Risk finns att kläderna kontaminerats."
Inte heller nästa kontroll i februari 2023 var godkänd. Vissa avvikelser hade åtgärdats men fortsatt var det eftersatt underhåll på kåpor ovanför ugnarna. Utrymmet mellan ugnarna samt rör i bageriets kök var bristfälligt rengjorda och den oskyddade förvaringen av arbetskläder hade inte åtgärdats.
Kontrollanterna besökte bageriet vid totalt sju tillfällen under 2023 och i takt med att avvikelserna åtgärdades dök nya upp. I juni 2023 insjuknade åtta personer med matförgiftningssymtom efter att ha ätit en tårta på Hanséns. Vid kontrollen efteråt bedömde miljö- och tillsynsnämnden att klagomålet var befogat.
"Kylrum där tårtor förvaras är för varm. Vid kontrollen uppmättes 10-11 grader i luften vid tårtorna och 9,5 grader mellan två livsmedelsförpackningar."
Temperaturen var åtgärdad vid nästa kontroll och bristerna som varit det senaste året handlar bland annat om kritik mot att glutenfritt mjöl förvarats bredvid övrigt mjöl i bageriet vilket innebär en risk för kontaminering. Vid den senaste kontrollen den 15 mars fick man återigen anmärkning på att glutenfritt mjöl förvaras oskyddat. Dessutom anmärktes på flera brister som inte nådde upp till en avvikelse.
"Verksamheten genomför ingen grundligare städning av hela lokalen. Bristande rutiner kopplat till produktion av glutenfria bakverk. Ingen särskiljning i tid och rum för att minimera kontamineringsriskerna", skriver livsmedelsinspektören.
PT har sökt företrädare för Hanséns som inte vill ställa upp på en intervju. Ägaren Camilla Viklund skriver i ett mejl och förklarar varför de lät produktionen fortsätta trots att Anticimex bekämpade en råtta i lokalen.
"Vi hade en misstanke om att en råtta hade smitit in i fastigheten. Ingen hade dock sett den inne i produktionslokalen. Vi har ett nära samarbete med Anticimex när det gäller skadedjur (dom besöker oss regelbundet för att förebygga alla typer av skadedjur) så därför kontaktades dom omedelbart."
Enligt Camilla Viklund sökte Anticimex igenom lokalen men såg varken spår eller råtta.
"Så vi antog att den smitit ut samma väg den tros ha smitit in. Som en ren försiktighetsåtgärd sattes fällor ut i hela lokalen. Första gången vi såg råttan var i samband med miljö och hälsas besök. I samråd med dom beslutade vi att stänga hela lokalen tills råttan var hittad. Den infångades samma kväll och avlivades. Vi fortsatte ha stängt under helgen och sanerade hela bageriet innan vi öppnade upp igen."
Camilla Viklund skriver att de jobbat otroligt hårt med rutiner även på bageriet.
"De senaste livsmedelskontrollerna har varit bra med små anmärkningar."