Rätt växter för din

BALKONGODLING. Bra jord är a och o för den som vill ha sina sommarplanteringar i krukor. Med lite tankearbete kan balkongen bli en grön oas som bjuder på mer än färggranna sommarblommor.

Piteå2007-06-20 00:00
- Betrakta din balkong som en liten trädgård - tänk på samma sätt, säger Anna Ekström, en av ägarna till trädgårdsbutiken Sinnenas Atelje på Klubbgärdet i Piteå.

- Möblera med blommorna efter de förutsättningar som finns och rätta dig efter ljuset: är det soligt eller skuggigt? Det finns något för alla lägen.

Ute & inne har frågat trädgårdsproffsen Anna Ekström och Jenny Bryggman om råd och tips till balkongodlaren. Alla är inte begåvade med egen trädgård - men möjligheterna att skapa en grön njutbar oas är inte mindre för det. Tvärtom. Balkongen kan du göra till ett mysigt uterum: personligt, blommigt och ombonat.

Perenner bra

- Man kan behöva hjälp med att plocka ihop det som är lämpligt till balkongen, säger Anna.

En av många åsikter som hon och Jenny har gemensamt är att perenner har ett stort existensberättigande i sammanhanget.

- Om man inte kan vinterförvara dem kan man göra som med sommarblommor: slänga dem, säger Jenny, som är en av drivkrafterna hos Bryggmans trädgård i Öjebyn och centrala Piteå.

Om man har möjlighet att ta in perennerna: ställ dem då svalt och vattna bara ibland. Till våren kan man ofta dela plantorna och få nya.

Sommarblommor är ofta ganska grälla. Den som vill vara mer sparsmakad har mycket att välja på i det fleråriga utbudet.

- Perennerna har också ett stabilare rotsystem, eftersom de redan är ett par år innan de kommer till butiken. Det gör att hela plantan är stabilare och bättre när det gäller torktålighet, säger Jenny Bryggman. Fleråriga är helt enkelt lättare att hålla vid liv.

Funkia favorit

En växt som både Jenny och Anna pratar sig varma för är funkia, eller hosta, som den också kallas. Den finns i alla möjliga varianter, med enfärgade eller mönstrade blad, i olika former, nyanser och kvaliteer. Jenny pekar lyriskt runt i sin trädgård:

- Titta på den där, och den där! Är de inte häftiga?

Att grönt är skönt, det är helt klart.

I en av planteringarna Jenny gjort för PT:s räkning finns en funkia med limegröna blad tillsammans med ett prydnadsgräs och en vit brudslöja.

- Vitt och limegrönt gör sig väldigt bra i skugga. Det lyser upp, säger hon. En röd blomma försvinner nästan.

För att lugna ner det intryck de granna sommarblommorna ger kan man gärna använda det populära prydnadsgräset som också finns i många varianter.

Anna har planterat ett högt gräs i en hög kruka.

- Det tål både sol och värme och vajar vackert i vinden.

Naturens skatter

Om man har ytterligheter på sin balkong - mycket skugga eller mycket sol - finns det många varianter att komplettera växterna med. Anna slår ett slag för att hämta utsmyckning i naturen: det är vackert och gratis. Några stenar, en knotig gren, en snäcka, och så vidare. En variant till stamträd i kruka, som många frågar efter, är att låta en växt slingra sig uppför en lång pinne.

Att plantera i annat än traditionella krukor är också ett sätt att få variation. I princip kan man sätta växterna i vad som helst. Det viktiga är att få till en dränering. Helst ska man också välja kärl som inte är för tunga att lyfta. Bland det utbud som finns i handeln gillar Anna zinkkrukorna.

- De är lätta att bära och flytta.

En svart kruka drar åt sig värme, en lerkruka kräver mycket vatten. Det finns mycket man kan tänka på för att få de bästa förutsättningarna, även om det bara är en miniträdgård. Men viktigast av allt är att ha bra jord, poängterar både Anna och Jenny. Särskilt när man odlar i kruka. Växterna behöver den näring en bra jord kan lagra och den bör inte vara för kompakt.

- Den jord man köper fyra påsar av för 100 kronor är inte kvalite. Den innehåller så mycket torv att man lika gärna kan köpa solmull som är ännu billigare, säger Jenny.

De flesta växter behöver gödselvattnas på sommaren. Anna rekommenderar en svag dos vid varje vattning.

- Det är det naturliga för växten när den lever vilt. Där får den en jämn näringstillförsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om