Rasande kursdeltagare JO-anmäler Arbetsförmedlingen

Trots löften om en förlängd kurs lägger Arbetsförmedlingen ned AKH på Framnäs folkhögskola. "De slår ut oss när vi just har börjat resa oss upp", säger Maritha Kvickström.

Maritha Kvickström, Anne-Marie Lindhaven, Inger Nordvall, Irma Johansson och Agneta Olsson är besvikna över att Arbetsliv, kultur och hälsa-kursen läggs ned.

Maritha Kvickström, Anne-Marie Lindhaven, Inger Nordvall, Irma Johansson och Agneta Olsson är besvikna över att Arbetsliv, kultur och hälsa-kursen läggs ned.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2020-12-10 19:00

Arbetsliv, kultur och hälsa, AKH, är en förberedande kurs för personer långt från arbetsmarknaden. Syftet är att utreda arbetsförmågan och sedan sakta men säkert närma sig en sysselsättning. Kursen har funnits flera år och är uppdelad i två grupper – ung och vuxen.

– Vi är medelålders kvinnor som har jobbat och betalat skatt i det här landet. Anledningen till att många är i den här situationen är att man har jobbat ihjäl sig på sina tidigare jobb och gått in i väggen, säger Maritha Kvickström, som började vuxenkursen i augusti.

Pandemin har gjort det svårt att ta sig ut i sysselsättning och kursdeltagarna kände sig därför trygga när handläggaren på Arbetsförmedlingen lovade så sent som den 21 oktober att kursen skulle fortsätta till början av juni.

– Jag blev erbjuden jobb på en nystartad butik, men då sa handläggaren att jag inte behövde stressa eller känna att jag var tvungen att ta jobbet. Det kändes skönt eftersom jag inte känner mig redo än och med tanke på hur bra det fungerar här på Framnäs. Så jag lyssnade på handläggaren och avvaktade, säger kursdeltagaren Anne-Marie Lindhaven.

undefined
Maritha Kvickström och Anne-Marie Lindhaven började vuxenkursen i augusti. "Alla har verkligen kommit till rätta och känner att man tar kliv framåt", säger Maritha Kvickström.

Mindre än två veckor senare kom chockbeskedet att kursen läggs ned.

– Vi är ställda inför ett fullbordat faktum. Det är Arbetsförmedlingens beslut och man kan konstatera att det är deras nya direktiv som vi ser konsekvenserna av, säger Bo Olofsson, rektor på Framnäs folkhögskola.

Vad betyder det här för skolan?

– Det kan bli uppsägningar. Det är två kurser som försvinner. Det är enkelt att räkna ut att vi kommer att behöva se över vår organisation efter jul. Vi kommer med största sannolikhet att hamna i en viss övertalighet.

Totalt berörs 22 personer mellan 18 och 60 år. Maritha Kvickström har som talesperson för gruppen kontaktat chefer på Arbetsförmedlingen och skrivit en JO-anmälan för att stoppa nedläggningen.

– Vi mår som vi mår i dag på grund av att vi inte är i ett fungerande skick att komma ut i arbetslivet just nu. Vi ligger redan ned, vi har ingen tillhörighet och sedan ska vi bli sparkade på. Det är sjukt, säger hon.

Gruppen upplever att alternativen som Arbetsförmedlingen har kommit med är för inriktade på arbete.

– Vi är inte på väg ut i arbetslivet, vi är på väg att få våra liv att fungera. Vi utreder vår förmåga och kämpar med att komma hit, halvtid, varje vecka. Sedan ska vi som kan tillbaka till arbetslivet med små steg, säger Maritha Kvickström.

undefined
Bo Olofsson, rektor på Framnäs folkhögskola, förstår kursdeltagarnas förtvivlan. (Arkivbild)

Bo Olofsson förstår kursdeltagarnas oro.

– Det finns en kategori som inte är rustade och redo för att kliva ut i arbete på en gång och det är de som kommer i kläm här, så är det, säger rektorn.

Han konstaterar att vissa deltagare kommer att kunna kliva in på en studiemotiverande folkhögskolekurs.

– Men man kan inte vara allt för långt från arbetsmarknaden för att kliva på den. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen, säger Bo Olofsson.

Maritha Kvickström hänvisar till ett stycke i Januariavtalet där det står att personer med funktionshinder inte ska beröras av Arbetsförmedlingens nya direktiv.

– Insatser för personer med funktionsnedsättning berörs ej av denna omläggning, står det i Januariavtalet som jag har läst i sin helhet. Vi har alla en funktionsnedsättning, det har vi kollat med Socialstyrelsen. Det är klart och tydligt att man inte kan lägga det här som grund för en avveckling, säger Maritha Kvickström.

AKH på Framnäs

Kursen riktar sig till långtidsarbetslösa och personer med funktionshinder som behöver en ny grund för att närma sig arbetsmarknaden eller studier.

Studierna innehållande ämnen som till exempel livskunskap, natur och hälsa, data, konst/musik, samhällsorientering varvas med arbetsplatsförlagt lärande.

Arbetsmetoden bygger på neuropedagogik för vuxna och utgår från deltagarnas förutsättningar och behov. Skolan jobbar även utifrån ett holistiskt perspektiv och fokuserar på framsteg och resurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!