Rådslag om framtida äldreomsorg i Piteå

ÄLDREOMSORG. Hur ska vi ha framtidens äldreomsorg i Piteå kommun? Om detta ska brukare (pensionärer som har boende eller hemtjänst), anhöriga, personal och samhällsmedborgare få tycka till vid ett rådslag som socialnämnden har dragit igång.

Piteå2006-02-17 00:00
Rådslaget, det första som hålls i kommunen sedan Ädelreformen genomfördes i början av 90-talet, ska ge intressenterna möjlighet att lägga fram sin inställning och sina förväntningar på framtidens äldreomsorg i ett tioårsperspektiv. Meningen är att materialet ska användas som en del i den framtida planeringen för verksamheten.

- Det är viktigt att tänka nytt, men det är inte vi som ska komma med svaren. Vi hoppas att vi genom rådslaget ska få in förslag till nya lösningar, säger
socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson.

Fler 80+

- Hur ska vi kunna anpassa verksamheten till befolkningsutvecklingen på tio års sikt, det faktum att gruppen äldre över 80 år blir allt större?

Prognosen för perioden 2000-2010 i Piteå kommun visar att antalet personer över 80 år kommer att öka med 18 procent.

Risken att drabbas av sjukdom ökar med stigande ålder. Detta, i kombination med att antalet platser i äldreboende minskar, innebär att de som kommer att bo på kommunens äldreboenden kommer att vara allt mer multisjuka och behöva ökade insatser av hälso- och sjukvårdskaraktär. Insatser av sjukvård kommer också att öka i hemmen på grund av att allt fler vårdas hemma, påpekar socialtjänsten i projektbeskrivningen för "Framtidens äldreomsorg".

Besparingar

Till följd av besparingar har platserna på äldreboendena i Piteå kommun under de senaste åren minskat med 81 platser, en minskning med 13 procent. De personer som flyttar till äldreboenden i dag är mer omvårdnadskrävande än tidigare och den genomsnittliga tid som vårdtagarna bor på ett äldreboende har krympt.

Projektet/rådslaget om framtidens äldreomsorg genomförs under våren dels i form av ett diskussionsforum, dels vid diskussionsmöten i studiecirkelform. I diskussionsforumet deltar brukare, anhöriga, personal och samhällsmedborgare.

Diskussionsmötena anordnas av studieförbund och andra intresseorganisationer.

Pensionärsorganisationerna i kommunen är naturligt nog engagerade i rådslaget och studieförbunden ABF, Sensus och Vuxenskolan anordnar studiecirklar i ämnet.

När PT träffar några av dem som ingår i styrgruppen för projektet framhåller de dock att det inte bara är intressant vad dagens seniorer och 40-talisterna, som just har blivit eller snart blir pensionärer, anser om framtidens äldrevård. Även ungdomar är välkomna att skicka in förslag. Man gläds åt att en vårdklass på Strömbackaskolan kommer att jobba med frågor som rör framtidens äldreomsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om