Under vintern har Mats-Åke Bergström haft rådjur som dagliga matgäster. Han har sett flera olika bockar och getter komma och gå.
– Men så plötsligt ser jag en liten som försöker nå upp till moderns spenar, säger han.
Mats-Åke Bergström trodde inte sina ögon och tänkte att rådjurskidet aldrig kommer att kunna överleva.
– Hade det varit den 25 maj eller senare hade det kunnat gå vägen, men rådjurskidet var chanslöst i detta väder.
Efter en stund såg han geten stå still under en väldigt lång tid.
– Modern stod liksom över kidet och tittade deprimerat ned på sin avkomma, som låg död på marken.
Två dagar senare, den 27 mars, såg Mats-Åke Bergström skator vid rådjurens utfordringsställe och blev misstänksam. Han bestämde sig då för att kika till platsen. Där hittade han ytterliggare ett kid. Skicket fick Mats-Åke Bergström att misstänka att det var dödfött.
Viltmästaren Lars Jäderberg har sedan 1974 samlat in fältdata för en mängd olika forskningsprojekt vid Grimsö forskningsstation. Under åren har han fångat in fler än 1200 rådjur, för att följa deras utveckling. Han ser den tidiga födseln som väldigt speciell.
– Jag kan inte svara på hur det kommer sig. Det är extremt ovanligt, säger Lars Jäderberg.
Petter Kjellander, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar att den biologiska klockan styr.
– Tidigare födslar är en del av evolutionen. Klimatförändringarna går fort och de blir svårare för naturen att hänga med. Det är många arter som drabbas, säger Petter Kjellander.
Rådjurs brunstperiod infaller under slutet på juli och början av augusti. Både bockar och getter blir könsmogna som ettåringar, men det är inte ovanligt att de parar sig först som tvååringar. Geten parar sig ofta som ettåring och föder sina första kid som tvååring.
– Händelsen är verkligen väldigt ovanlig, säger Petter Kjellander.
Rådjur har något som kallas för fördröjd implantation, vilket i praktiken innebär en utdragen fosterutveckling. Denna utveckling innebär att geten betäcks under månadskiften juli-augusti och ägget som befruktas börjar först utvecklas vid årsskiftet. Då fäster ägget i livmodern, där det tidigare svävat fritt. Fosterutvecklingen tar därifrån cirka 6 månader.
Majoriteten av alla rådjur i Sverige föder inom loppet av en månad, från slutet av maj till mitten på juni.