Rådjur på vägarna stor trafikfara
Rådjursolyckorna ökar på de norrbottniska vägarna. Däremot har antalet renpåkörningar minskat, medan älgolyckorna ligger kvar på samma nivå som förra året.Sammanlagt 549 viltolyckor anmäldes till polisen i Norrbotten under första halvåret 2009. Det innebär att antalet viltolyckor i stort sett är oförändrat jämfört med första halvåret 2008, då 548 viltolyckor anmäldes.
- Min uppfattning är att rådjursstammen har ökat, och att djuren har spridit sig norrut. Förut fanns det inte rådjur norr om Luleå, men numera har vi rådjurs-olyckor ända uppe i Kiruna, säger Lars Lundman, länsansvarig polis för viltolyckor i Norrbotten.
Färre renpåkörningar
Däremot har antalet renpåkörningar minskat från 346 första halvåret 2008 till 337 första halvåret i år. Och antalet älgkollisioner är i stort sett oförändrat, 109 viltolyckor med älgar inblandade inträffade första halvåret i år, och 110 första halvåret i fjol.
De flesta viltolyckorna inträffar under vintern, från november till januari. Den här vintern fick vi skare ganska tidigt, så djuren har rört sig på ganska små ytor och deras vandring har inte varit lika frekvent som den brukar vara, säger Lars Lundman.
De vägar i Norrbotten som är värst drabbade av viltolyckor är väg 373 (Arvidsjaurvägen), E4 vid viltövergångarna längs kusten och de öppna sträckorna mot Haparanda, E10 samt riksväg 99 mellan Haparanda och Pajala.
Anmälningsplikt
Om en viltolycka inträffar är föraren skyldig att snarast anmäla olyckan till polisen genom att ringa 112 och lämna en tydlig vägbeskrivning till olycksplatsen. Dessutom måste olycksplatsen markeras, så att eftersöksjägarna lätt kan hitta platsen och spåra det trafikskadade djuret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!