Rådet sågar kommunens löneskillnad

Åtta av tio anställda hos Piteå kommun är kvinnor. Samtidigt tjänar kvinnorna sju procent mindre än en man med likvärdig tjänst. ”Det är inte acceptabelt”, säger kommunalrådet Anders Lundkvist.

"Kvinnor har lägre lön än män vid helt jämförbara yrken. Det är inte acceptabelt och hållbart. Det måste åtgärdas", säger Anders Lundkvist (S). (Arkivbild)

"Kvinnor har lägre lön än män vid helt jämförbara yrken. Det är inte acceptabelt och hållbart. Det måste åtgärdas", säger Anders Lundkvist (S). (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2017-11-13 19:10

I dag arbetar 4 072 personer på Piteå kommun. 79 procent av de anställda är kvinnor och könsfördelningen speglar hur det ser ut i övriga kommuner också. Men när det gäller kvinnornas medellön i förhållande till männen är gapet större för Piteå kommun än andra kommuner i länet.

– Löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar i de flesta kommuner i Norrbotten. I Piteå har den inte minskat lika mycket, säger Anders Lundkvist (S) kommunstyrelsens vice ordförande i Piteå, den av kommunalråden som är formellt ansvarig för personalfrågor.

Kvinnornas medellön i förhållande till männens har i princip legat mellan 90 och 91 procent de senaste 10 åren. Förra året ökade siffran till 92 procent och nu är den uppe i 93 procent.

– Det är en liten indikation att det går framåt, men jag tycker det går obehagligt sakta, säger Anders Lundkvist.

Trots ökningen av kvinnors lön har Piteå kommun enligt lönekartläggningen osakliga löneskillnader för vissa kvinnodominerade yrkesgrupper. Boendehandledare, undersköterskor, personliga assistenter och boendestödjare är några yrkesgrupper som får mindre betalt än mansdominerade yrkesgrupper som driftstekniker och brandmän.

– Det är det man kallar en lönediskriminering. Kvinnor har lägre lön än män vid helt jämförbara yrken. Det är inte acceptabelt och hållbart. Det måste åtgärdas, säger Anders Lundkvist.

Förklaringen till lönegapet har länge varit att marknaden har påverkat lönerna. Det vill säga att Piteå kommun har fler kvinnodominerade yrkesgrupper där efterfrågan på arbetskraft varit mycket större än tillgången. Medan det i mansdominerade yrken har varit brist på arbetskraft.

– I dag kan man inte förklara det med den bakgrunden. Nu är läget snarare så att vi har svårt att hitta personer till kvinnodominerade yrken som vården och omsorgen. Det gör det extra tydligt att det finns osakliga löneskillnader. De måste vi börja jobba med att åtgärda så snabbt det går.

Vad kommer ni att göra för att jämna ut löneskillnaderna?

– Till syvende och sist handlar det om att kvinnor måste få bättre löneutveckling än motsvarande löneutveckling för män.

Enligt Anders Lundkvist måste mansdominerade yrken stå tillbaka.

– Så är det och framförallt i nyrekryteringar ska det hållas extra fokus på de här frågorna.

En åtgärdsplan ska tas fram efter lönekartläggningen i november för hur lönerna ska bli mer jämställda.

– Då får vi se mer i detalj igen var är det dom stora skillnaderna är, då förväntar vi oss insatser för att rätta till dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!