– Det är inte jättevanligt att sånt sker. Ibland är det olyckor, att någon råkar komma åt larmet, men när det gäller skolor är det oftast busstreck. Det är kanske någon som tycker det är kul att dra i gång larmet, säger Jim Lundström.
Han berättar att det inte sker ofta, men att det finns risker bakom de falska alarmen.
– Det kan göra att vi kan vara på fel plats när vi behöver vara någon annanstans. Om vi åker ut på ett larm vi inte alls behövs på och samtidigt sker det en trafikolycka, kan vi inte finnas där lika snabbt för de som behöver hjälp.
Räddningstjänsten rekommenderar skolans personal att prata med barnen om larmets allvar.
– Om det är hyss som är problemet så är det bra om man pratar med barnen och ser över om det är något som är fel. Vi finns tillgängliga och kan komma för att informera om skolan vill det, säger Jim Lundström.
Skolan har efter de falska alarmen meddelat föräldrarna om att de ska prata med sina barn. Varje larm innebär en kostnad på drygt 5 000 kronor och vid startande av falsklarm med uppsåt får elevens föräldrar betala.
Linda Andersson, rektor Pitholmsskolan 4-6, hoppas att det inte kommer ske igen.
– Det är något som vi har tagit på individnivå med de berörda så att det inte ska upprepas. Vi ser jätteallvarligt på det, räddningstjänsten kan behövas någon annanstans och det hindrar oss i undervisningen, säger hon.