Som PT har skrivit om tidigare har Norrbottens läns landsting samt räddningstjänsten en överrenskommelse om att bistå vid larm om hjärtstopp i tätort. Det gäller när det inte finns någon ambulans tillgänglig.
På räddningstjänsten i Piteå har de länge kämpat för att få till överrenskommelsen och de är nöjda att de fick möjligheten för snart ett år sedan, men nu hoppas de på att överrenskommelsen kan utvecklas.
Alla larm
Räddningstjänstens linje är nämligen att rycka ut på alla hjärtstopp inom tätort.
– Vi vill vara behjälpliga och vi vill nyttja resurserna på bästa sätt. Landstinget äger händelsen men vi vill vara behjälpliga och visar det sig att vi inte behövs då vänder vi. Men hellre att vi larmas ut en gång för mycket än en gång för lite, anser Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå och Älvsbyn.
I Piteå kommun inträffar cirka 25 hjärtstopp utanför sjukhus per år och hittills har räddningstjänsten ryckt ut på tre larm.
– Men jag är övertygad om att vi skulle kunna ha larmats på betydligt fler än så. Tiden är jätteviktig när det kommer till hjärtstopp och det är viktigt att man får dit en resurs så fort som möjligt, säger Lars Andersson, ställföreträdande insatsledare.
Om de får sin vilja igenom och blir larmade på alla hjärtstopp kan det innebära att de är först på plats och den tiden innan ambulanspersonalen tar över kan rädda ett liv, förklarar de.
Behov av hjälp
För varje minut som går efter ett hjärtstopp minskar överlevnadschansen med tio procent.
– Det handlar om människor som är svårt sjuka och som är i behov av hjälp så fort som möjligt. Det här är ingen konkurrenssituation, vi ska inte ta någon annans jobb, det här handlar om att samordna resurser för att öka chansen till överlevnad efter hjärtstopp, säger Lars Andersson.
Inom en radie på tio minuter når räddningstjänsten 28 000 invånare i tätorten.
Skulle er ordinarie verksamhet påverkas om ni fick alla larm?
– Nej. Om vi skulle få ett annat larm under tiden så har vi resurser att ta in personal som står i beredskap, säger Lars Andersson.
Utöka IVPA
I början av 2015 ska landstinget och räddningstjänsten utvärdera projektet. Utöver larm om hjärtstopp vill räddningstjänsten även diskutera möjligheten att utöka IVPA, i väntan på ambulans. I dagsläget finns IVPA på 14 orter i länet, men Torbjörn Johansson ser möjligheter att införa det på länets alla räddningstjänster och brandstationer.
I PT:s spridningsområde finns det i Långträsk, Moskosel och Vidsel.