– Hittills har byggena i Markbygden dessbättre varit olycksfria med undantag av en kranbil som välte i ett dike. Men händer det något vill vi vara beredda på att göra en bra insats, säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå kommun.
Han har arbetat 32 år vid räddningstjänsten, som brandman, som ställföreträdande räddningschef och nu högsta chef för den organisation som har 41 heltidsanställda varav 38 är operativa personer.
30 brandmän arbetar i fem skift. Sex personer vid varje skift är beredda att rycka ut dygnet runt och det handlar om allt från bränder till trafikolyckor.
De utbildas kontinuerligt för att klara uppgifterna där samtliga 30 är certifierade för att arbeta på hög höjd.
Fler ska utbildas
– Brandmän kan ju komma att få arbeta både på Smurfit Kappas tak och i flerfamiljshus och då krävs god utbildning. Därför inledde vi ett certifieringsarbete för ett par år sedan och nu är alla certifierade för arbete på hög höjd, säger Torbjörn Johansson, som uppger att utbildningen bland annat handlade om hur man säkrar sig själv.
Räddningstjänsten har dock inte nöjt sig med certifieringen. Etableringarna av vindkraften i Markbygden har gjort att det tagits beslut om att två till tre personer vid varje skift ska utbilda sig för livräddning även för den typen av höjd.
I dag gör vindkraftsarbetarna de livräddande insatserna.
– Vi vill bistå vindkraftsbolagen om något händer. Det ingår i vårt uppdrag om inte vindkraftsbolagen själva klarar situationen, säger Torbjörn Johansson.
Samarbete
Räddningstjänsten i Skellefteå har redan utbildat två–tre personer per skift för insatser i vindkraftverk. I avvaktan på att den kommande utbildningen kommer kan räddningstjänsten i Piteå ta hjälp av kollegor i Skellefteå och fler kommuner samverkar för livräddning i vindkraftverk.
– Storuman, Sorsele, Malå, Lycksele och Arvidsjaurs kommuner har gått tillsammans där två personer i varje kommun fått den här typen av utbildning, säger Torbjörn Johansson.
Han säger att räddningstjänsten var tidigt ute med att skaffa sig kunskap om verken i Markbygden.
Goda relationer
– När verken i Dragaliden byggdes för några år sedan var vi där och vi har också scannat av hur det ser ut på Skogberget, säger Torbjörn Johansson, som uppger att räddningstjänsten samarbetar med Svevind och Enercon kring den utrustning som används vid livräddning i vindkraftverk.
– Syftet med den utbildning som startar till våren är att vi ska kunna ta oss upp i tornen och ta ned skadade personer där vi vill skapa goda samarbetsformer med de som arbetar i verken, säger Piteås räddningschef.
Frågan är hur brandmän som normalt arbetar på lägre höjder fixar livräddning i 150 meter höga vindkraftstorn?
– Ingen i det här jobbet får ha höjdskräck men det är klart att vi kommer att se över vilka vid varje arbetsskift som är mest lämpliga, säger Torbjörn Johansson.
Den kommande utbildningen omfattar två dagar. Den ska genomföras i samarbete med något bolag i Sverige som utbildar för arbete på vindkraftshöjd där räddningstjänsten inlett upphandlingen av utbildningen.