I räddningstjänstens operativa avdelning i Piteå är det totalt sju kvinnor som arbetar – men bara två av dem är heltidsbrandmän.
Räddningstjänsten arbetar för att det ska bli fler och den 31 oktober anordnar de en prova på-dag för enbart tjejer som går på gymnasiet.
Under dagen kommer räddningstjänsten informera om yrket och deltagarna kommer få köra en fysbana med larmställ och luftpaket.
– De kommer även få släcka småbränder, och det brukar vara väldigt uppskattat, säger utbildningsledaren Emelie Persson, som är en av två kvinnliga heltidsbrandmän i Piteå.
Hon har jobbat som brandman i Piteå i sju år och hon tycker det är synd att inte fler kvinnor jobbar inom yrket.
– Det är ett väldigt roligt och varierande yrke, det är världens bästa jobb. Det är verkligen en härlig gemenskap då vi spenderar mycket tid tillsammans inom skiftet. Vi får vara med om mycket som inte händer på andra arbetsplatser, säger Emelie Persson.
Vad är det som gör att ni ändå är så få kvinnor?
– Jag tror många blir avskräckta där det finns en bild att man behöver vara jättestor och jättestark för att klara av yrket. Men så är det inte, utan har man bara en bra grundkondition och en vilja att hjälpa andra kommer man långt. Det gäller att få bort den här machoattityden som många i samhället verkar ha.
Hur var det för dig att komma in i yrket?
– Jag blev väldigt bra mottagen då jag började här, och klimatet på stationen i Piteå är väldigt bra.
Sedan år 2000 bedriver Räddningstjänsten i Piteå ett jämställdhetsarbete, och med hjälp av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar de för att rekrytera fler kvinnor.
– Men det har inte varit några sökande till vikariat eller som deltidsbrandman. Vi uppmanar verkligen tjejer att söka sig hit och vi hoppas att den här dagen ska bli en inkörsport, säger räddningschefen Torbjörn Johansson.
Vad gör ni mer för att locka kvinnor?
– Ett exempel är att vi alltid finns på plats på utbildningsmässan för gymnasieeleverna. Det är tålmodigt arbete som behöver bedrivas, säger han och Emelie Persson fyller i:
– När vi föreläser om jobbet på skolorna brukar jag och den andra kvinnliga heltidsanställda brandmannen följa med för visa att kvinnor också kan jobba som brandman. Det behöver inte vara en karl.