Räddningschefer i möte om eldningsförbud

Räddningscheferna i Norrbotten har tillsammans med länsstyrelsen beslutat att inte införa något eldningsförbud – i dagsläget.

Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå och Älvsbyn. (Arkivbild)

Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå och Älvsbyn. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2020-06-22 11:34

Under måndagsförmiddagen satt länets räddningschefer i möte med länsstyrelsen och diskuterade ett eventuellt eldningsförbud inför värmeböljan som är utlovad under veckan.

– Vi kommer, som det ser ut i dag i alla fall, inte att inför ett eldningsförbud. Däremot kommer länsstyrelsen och kommunerna att gå ut med mycket information om försiktighet i sina kanaler, säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå och Älvsbyn.

Anledningen är delvis att prognosen visar en väderleksskiftning fram mot helgen.

– Temperaturerna sjunker och det börjar bli lite moln. Lägger man ett eldningsförbud vill man inte lyfta det efter några dagar bara, utan då ser man det mer långsiktigt. Vi ska ha ett nytt möte på torsdag och stämma av väderleken och brandriskprognoserna ser ut.

Räddningstjänsten uppmanar dock att helst inte elda i skog och mark och om man ska göra det ska man hålla sig till iordningställda grillplatser samt vara aktsam och försiktig.

– Brandrisken är hög, absolut. Men man måste väga risken mot allemansrätten. Det är en rättighet vi människor har och ska man göra inskränkningar i den ska man vara ganska säker. Framför allt att det blir en lite längre torka och det ser vi inte nu, säger Torbjörn Johansson.

Räddningstjänsten tittar på temperatur, luftfuktighet, ytskiktets torrhet och på hur torrt det är på djupet.

– I dagsläget det torrt på ytan och en bit ner, men det är absolut inte lika torrt på djupet som det var 2018. Det börjar brinna lätt och det sprider sig, men det går inte på djupet vilket gör att det inte är lika svårt att släcka.

Hur den varma junimånaden kommer att påverka resten av sommaren är förtidigt att säga.

– Kunde jag säga det skulle jag byta jobb för då skulle jag bli en utmärkt meteorolog, säger Torbjörn Johansson.

Länsstyrelsens tips och råd om du tänker elda eller grilla utomhus:

• Undvik att elda om det blåser hårt, gnistor kan flyga iväg och starta en brand.

• Välj en fast grillplats eller en plats där elden inte kan spridas till annat brännbart som träd, buskar eller gräs.

• Använd helst grillkol/briketter eller gasdriven grill. Om du väljer att elda med ved, använd ved från lövträd. Ved från barrträd kan sprätta ut glöd.

• Ha tillgång till vatten eller annan släckutrustning när du eldar.

• Lämna inte elden utan uppsikt och släck ordentligt innan du lämnar platsen. Peta isär glöden och vattna ordentligt.

• Släng aldrig fimpar i skog och mark. Glöden kan starta en brand.

• Se till att ha gnistskydd på skorstenar i badtunnor och liknande.

• Var extra försiktig vid skogsarbeten, skjutning på skjutbana, vid utomhusarbeten med vinkelslip, röjsåg eller liknande som medför risk för gnistbildning.

• Om en brand uppstår eller sprider sig, ring 112. Försök förklara var du befinner dig och stanna kvar på en säker plats tills räddningstjänsten kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!