Brandflyget aktiverades i söndags

Det är torrt i skog och mark efter snösmältningen och sedan i söndags flyger brandflyget för att upptäcka eventuella bränder. I måndagskväll larmade de om en skogsbrand i närheten av Tällträsket. "Nu får vi hoppas på lite regn", säger Jim Lundström, räddningschef Piteå och Älvsbyn.

"Med gassande sol under dagarna och låg luftfuktighet nattetid är risken för brandspridning ganska stor", säger Jim Lundström räddningschef Piteå och Älvsbyn. (Arkivbild)

"Med gassande sol under dagarna och låg luftfuktighet nattetid är risken för brandspridning ganska stor", säger Jim Lundström räddningschef Piteå och Älvsbyn. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Piteå2024-05-29 07:00

Under måndagskvällen ryckte Räddningstjänsten från Piteå, Älvsbyn och Långträsk ut till en skogsbrand i närheten av Tällträsket, på gränsen mellan Piteå och Älvsbyn kommun. Larmet kom efter att brandflyget sett lågor och rök.

De allra flesta bränder i skog och mark upptäcks och larmas in av allmänheten. Skogsbrandsbevakning med brandflyg utförs för att upptäcka bränder i skog och mark så tidigt som möjligt.

– Det är ett effektivt sätt att lokalisera bränder från luften, säger Jim Lundström, räddningschef Piteå och Älvsbyn.

Norrbotten är uppdelat i tre brandslingor/övervakningsområden. Det är Länsstyrelsen som i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), upphandlar avtal med olika flygklubbar i länet och Räddningscentralen i Luleå som aktiverar själva flygningarna.

Enligt statistik från MSB gjorde räddningstjänsten totalt 14 utryckningar till bränder i skog och mark, i Piteå och Älvsbyns kommun, under 2023. Majoriteten av bränderna inträffade under maj månad.

– Efter att snön smält bort så torkar de översta lagren i marken fort. Varma dagar med gassande sol kombinerat med låg luftfuktighet nattetid gör att brand- och spridningsrisken kan bli ganska stor, säger Jim Lundström.

undefined
(Arkivbild)

Den främsta orsaken till skogs- och gräsbränder är kopplad till människors aktiviteter så som grillning, lek med eld, eldning av gräs eller anlagda bränder.

På våren kan det lätt uppstå gräsbränder i det torra fjolårsgräset och SMHI gick i förra veckan ut med en varning för gräsbrand i snöfria delar i nästan hela Norrbottens län. 

 – Vi gör kontinuerliga brandriskbedömningar med hjälp av information från bland annat MSB och SMHI:s brandriskprognoser. När riskvärdena höjs så aktiverar vi brandflyget till dess att de gått ner och risken för skogsbrand är låg. Det har varit varmt de senaste dagarna och vi flyger sedan i söndags så nu hoppas jag på lite regn, säger Jim Lundström.

Sedan 2022 används även satellitdetektion av bränder i vegetationen som går ut på att SMHI tar emot information från satelliter som sedan bearbetas, filtreras och skickas vidare till SOS Alarm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!