Räddningschefens oro kring framtidens byggen

I Piteå finns flera av de klimathus som kritiseras för sitt brandskydd. Jim Lundström, räddningschef i Piteå kommun, känner en oro kring hur bygglagstiftningen kommer att utvecklas. "Jag ser en risk i att vi kanske ställs inför ännu mer komplicerade lägen", säger han.

"Vi har en mer komplicerad situation ur insatsperspektiv nu än för 20 år sedan", säger Jim Lundström, räddningschef i Piteå. (Arkivbild)

"Vi har en mer komplicerad situation ur insatsperspektiv nu än för 20 år sedan", säger Jim Lundström, räddningschef i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Piteå2024-09-20 08:30

Nyheten i korthet

  • Räddningschef i Piteå, Jim Lundström, uttrycker oro över utvecklingen av bygglagstiftningen.
  • Kritiken riktar sig mot byggsättet där eld kan leta sig ner i konstruktionen vid brand.
  • Han befarar att den kommande lagändringar kan leda till mer komplicerade bedömningar av byggnaders säkerhet, då lagstiftningen kan bli mer vägledande än strikt.

Enligt Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks group, handlar det om cirka 250 lägenheter på varierande platser i centrum. Husen där lägenheterna finns har kritiserats för sitt byggsätt i händelse av brand. Bland annat ska det finnas utmaningar i släckningsarbetet då elden tenderar att leta sig ner i konstruktionen.

Jim Lundström, räddningschef i Piteå, säger att man inte har haft någon händelse med de här husen i Piteå men att man varit inblandad i några insatser i bland annat Luleå.

– Vi är mer observant när det väl händer en brand i en sådan byggnad att titta just efter indikationer mot konstruktionsbränder, säger han.

Enligt Lundström gör räddningstjänsten i Piteå sällan tillsyn i flerfamiljshus.

– Vi är inte ute och detaljkontrollerar hur byggnader uppförs. Det är i driftskedet som vi kanske får veta att någon har påtalat en brist och då kan vi göra en tillsyn. Flerfamiljshus är i grund och botten säkra byggnader med de brandskyddskrav som finns ur personsäkerhetsaspekt.

Den 1 juli 2025 kommer Boverket att ändra regler kring olika delar i byggprocessen. Jim Lundström är orolig för att bygglagstiftningen ska bli mer vägledande och inte lika strikt.

– Jag ser en risk i att vi ställs inför ännu mer komplicerade lägen. Exempelvis kommer det kanske inte stå att en vägg ska klara brand i 60 minuter utan att den ska klara personskyddet på en lämplig nivå, men då blir det svårare för oss som myndighet att säga var den nivån går. Det är en farhåga jag ser, säger han.

Han belyser även att utvecklingen i samhället och nya byggsystem gör det svårare att bedöma en byggnad bara utifrån hur den ser ut.

– Det skapar en problematik för oss ur ett insatsperspektiv att vi hamnar i ett samhälle där vi har svårt att bara utifrån att se en byggnad, vilket vi en gång i tiden kunde göra, förstå vad den har för skydd. Vi har en mer komplicerad situation nu än för 20 år sedan.

Han säger att Piteå är förskonat på så vis att det är en mindre stad där räddningstjänsten lätt kan samla på sig information om olika byggnader.

– Men i en större stad där det dyker upp nya hus varstans, då kan det vara svårare att hålla koll på att det är den typen av byggnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!