Räddningschefen om beslutet att sluta: "Svårt att stänga av"

Piteå kommuns räddningschef Jim Lundström säger upp sig för att spendera mer tid med familjen. Nu berättar han för PT om utmaningarna inom räddningstjänsten och om den dödliga incident som dröjt sig kvar.

Räddningschefen Jim Lundström säger upp sig för att spendera mer tid med familjen. För PT berättar han om chefsrollens utmaningar och om dödsolyckan som dröjt sig kvar.

Räddningschefen Jim Lundström säger upp sig för att spendera mer tid med familjen. För PT berättar han om chefsrollens utmaningar och om dödsolyckan som dröjt sig kvar.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-11-09 07:00

Nyheten i korthet

  • Räddningschefen för Piteå kommun, Jim Lundström, har valt att säga upp sig för att tillbringa mer tid med sin familj. Han menar att jobbet har tagit för mycket tid från familjelivet.
  • Lundström ser flera utmaningar för räddningstjänsten framöver, främst kopplat till rekrytering och ökade bränder till följd av klimatförändringar.
  • Trots att han lämnar sin position som räddningschef hoppas Jim Lundström att kunna fortsätta arbeta inom räddningstjänsten, möjligtvis som insatsledare.

Efter två år på posten som räddningschef i Piteå och Älvsbyn meddelar Jim Lundström att han säger upp sig från sin tjänst. För PT berättar han att chefstjänsten tagit ut sin rätt på familjelivet och att priset för att ta med sig jobbet hem blivit för högt.

– Det här är ett väldigt roligt jobb men det är en påfrestande roll, åtminstone för mig. Man försöker hela tiden tänka på det bästa för verksamheten och jag har haft svårt att stänga av det på hemmaplan. Då slutar det med att man blir en sämre förälder, och jag vill inte vara det. Jag har tre små barn. Jag vill vara den bästa pappan jag kan vara för dem, säger han.

Som räddningschef har Jim Lundström haft det huvudsakliga ansvaret för räddningstjänstens arbete under en tid där allt fler omvärldsfaktorer ställer större krav på samarbete och kompetens. Jim Lundström säger att han ser flera utmaningar framöver, främst kopplat till rekrytering och fler bränder i spåren av klimatförändringarna.

– Kompetensförsörjning är en stor utmaning. Vi har också en förändrad riskbild för vår verksamhet, exempelvis vad gäller klimatet. Vi har mer extremväder och skogsbränder är den mest påfrestande perioden för oss. Nu har vi haft det rätt lugnt på den fronten sedan 2018, men man tror att det kommer bli mer i framtiden, säger han.

undefined
Jim Lundström har varit räddningschef för Piteå och Älvsbyn i 2,5 år. Rollen har tagit ut sin rätt och nu vill han spendera mer tid med familjen. "Jag vill vara den bästa pappan jag kan vara", säger han.

Jim Lundström har jobbat som räddningschef i två år och under hans tid som chef har räddningstjänsten i Piteå och Älvsbyn hanterat både större bränder och ett flertal tragiska dödsolyckor. För Jim Lundström själv är det drunkningsolyckan i Älvsbyn där en tolvårig pojke och hans bonuspappa dog som dröjt sig kvar.

– Man mår alltid dåligt när någon går bort men när barn är inblandat sätter det sig extra mycket hos en. Eftersom jag själv har barn tog det hårt på mig.

Följer det med en hem?

– Ja, för mig blev det så.

Blir det en sorg?

– Ja, det blir det absolut. Jag sörjer väldigt mycket för mamman som är kvar och för barnet och föräldern som gått bort. Samtidigt har vi en verksamhet där vi förväntas jobba med de här bitarna och vi har vana. Vi pratar om saker och har bra rutiner för att folk inte ska bära det med sig alltför länge.

undefined
Räddningschef Jim Lundström.

Trots att räddningstjänsten arbetar i extrema situationer som handlar om att släcka bränder och rädda liv berättar Jim Lundström att den bästa stämningen på en station paradoxalt nog kan uppstå just när arbetet pågår som hetast.

– Den bästa stämningen uppstår ofta under en händelse och just efteråt, speciellt om det gått bra. Då jobbar vi tillsammans. Vi har en väldigt god moral hos vår personal på räddningstjänsten. Alla vill hjälpa till och bidra när något händer. När vi då jobbar tillsammans och försöker lösa svåra situationer så svetsar det folk samman. Då känner man gemenskap, att vi klarat något tillsammans.

Jim Lundström berättar att han erbjudit sig att sitta kvar som räddningschef tills en ny chef finns på plats. Själv hoppas han stanna kvar inom räddningstjänsten och återgå till sitt gamla jobb.

– Jag har ansökt om att gå tillbaka till min gamla roll som brandingenjör. Vi har en vakans där, men nu ska rekryteringsprocessen ha sin gång.

Under åren som räddningschef har hans roll rört sig inom det strategiska området. Nu hoppas han istället kunna tillbringa mer tid i fält.

– Jag har egentligen inte varit ute så mycket på fält innan jag blev chef, så det blir något nytt. Troligtvis blir det i så fall i en roll som insatsledare, så det skulle vara spännande.

undefined
Jim Lundström säger att den bästa stämningen på stationen uppstår i anslutning till lyckade insatser. "Då känner man gemenskap, att vi klarat något tillsammans", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!