Racingfest lockade både förare och publik

Trots ostadigt väder lyckades lördagens dragrace- och driftingevenemang locka ett flertal ekipage till Långnäs. Efter ett antal rundor krävde dock regnet ut sin tribut och dragracingen fick avslutas i förtid.

Lördagens Northern Race Festival lockade både förare och publik till dragracingbanan i Långnäs.

Lördagens Northern Race Festival lockade både förare och publik till dragracingbanan i Långnäs.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-06-03 17:58

Under lördagen hölls den sjätte upplagan av racingfesten Northern Race Festival, där arrangören SHRA Luleå bjuder in både publik och förare att testa på drag racing och drifting. Trots ostadigt väder på morgonen vågade sig flera ekipage och besökare ut till Långnäs och vid 11-tiden sken solen ute på racingbanan. På plats träffar PT Linus Söderström Olovsson som nyligen börjat med drifting.

– Jag har just börjat köra så det här blir andra gången jag kör. Jag har byggt bilen så nu hoppas jag att allt håller ihop bara, säger han.

undefined
William Lidström och Adrian Sundqvist hänger med kompisen Linus Söderström Olovsson som ska köra drifting. "Jag har byggt bilen så nu hoppas vi att den håller ihop bara", säger Linus.
undefined
Linus Söderström Olovsson har nyligen börjat köra drifting och passar på att träffa folk under Nortern Race Festival.
undefined
Erik Wikströms Volvo 142 från 1974 drog blickarna till sig.
undefined
Det skruvades in i det sista för att få bilarna klara inför dagen, oavsett om man lockades av dragrace eller drifting.
undefined
Linda Svalenström och Olof Sundqvist tittade på dragracing tillsammans med barnen Tux och Freja. "Det är bilarna som är roligast", säger Tux Svalenström Sundqvist.

Driftingen lockade även Skellefteåborna Anton Lindgren och hans bror Isac Lindgren. Hela familjen fanns på plats i Långnäs för att låta bilen få arbeta.

– Vi är här och tränar litegrann. Vi kör allt vi kan, säger Anton Lindgren.

undefined
Anton Lindgren från Skellefteå tillsammans med föräldrarna Anders Lindgren och Veronica Lindgren. Anton och brodern Isac tar under lördagen tillfället i akt att öva på drifting. "Vi är här och tränar litegrann", säger Anton.
undefined
Under lördagens Northern Race Festival i Långnäs kunde alla som ville anmäla sig och testa på att köra drifting eller dragrace. Här syns bröderna Lindgren från Skellefteå ute på driftingbanan.
undefined
Alla som ville kunde ställa upp och köra antingen dragracing eller drifting. Startfältet på dragracingen blev därmed både varierat och roligt.
undefined
Lördagens Northern Race Festival lockade både förare och publik till dragracingbanan i Långnäs.
undefined
Northern Race Festival lockade muskler till dragracingbanan i Långnäs.
undefined
Publiken trotsade det okynniga vädret under lördagen.
undefined
Startfältet börjar samlas inför dragracingen.
undefined
Snabba ryck vid start.

Trots det ostadiga vädret sökte sig relativt många besökare till Långnäs för att titta på bilar, köpa fika och heja på sitt favoritekipage, däribland många barnfamiljer. Syskonen Rasmus, Lexie och Ronja Ershammar har precis tittat på drifting när PT:s reporter möter dem på väg till dragracing-banan.

– Det bästa med att vara här är ju bilarna och jag tycker driftingen är roligast, säger Rasmus Ershammar och får medhåll av systern Lexie.

undefined
Syskonen Lexie, Rasmus och Ronja Ershammar har precis tittat på drifting och ska nu börja röra sig mot dragracingbanan. "Jag tycker drifting är roligast", säger Rasmus och får medhåll av Lexie.
undefined
Trots att kraftfulla regnskurar gjorde att dragracingen avbröts under eftermiddagen hann Tomas Eriksson få på några vändor på dragracingbanan.
undefined
Klassiska vibbar.

Regnet återkom vid 14-snåret, vilket gjorde att den pågående dragracingen fick avbrytas. 

undefined
Ett skyfall bröt ut strax efter 14 och lade sordin på dragracingen för dagen. Bröderna Lindgren lät däremot inte lite regn hindra dem på driftingbanan.
undefined
Northern Race Festival 2023
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!