Det vill Maud Spencer och läraren Börje Andersson ändra på.
- Jag tror de klarar utbildningen bra och kan tillföra hela programmet mycket, säger Andersson med övertygelse.
Gamla fördomar
Även fackförbundet IF Metall har ställt krav på att fler kvinnor ska erbjudas jobb inom verkstadsindustrin.- Vi har försökt men det är svårt när inga tjejer söker de lediga tjänster som finns, berättar Lars Lindbäck, ombud och styrelseledamot i IF Metalls avdelning 2 i Norrbotten.
Möjligen lever gamla fördomar om verkstadsmiljön kvar. Men tidigare uppfattningar om att det skulle vara tungt, skitigt och dåligt betalt stämmer inte längre.
- Jag kom själv till Svalson från typiskt kvinnliga branscher och hade en massa förutfattade meningar men blev chockad i positiv mening, berättar Spencer, som vill höja statusen på industriprogrammet bland unga tjejer.
Dagens verkstäder är sällan smutsiga och de tunga lyften borta. Överlag erbjuder svenska verkstadsföretag en mycket bra arbetsmiljö. Något som styrks av den låga personalomsättningen.
Ingen machokultur
- Under alla år jag varit här är det nästan ingen som slutat eller sagt upp sig. Många yrken inom exempelvis vården och äldreomsorgen är nog betydligt tyngre i dag, säger Lindbäck.Borta är också machokulturen.
- Här hänger inga bilder på nakna tjejer och samtalstonen är mycket kultiverad. Även på den fronten kom mina fördomar på skam, säger Spencer, som efterlyser kvinnliga sökanden till jobben på företaget.
- Vi vill anställa tjejer och kan dessutom erbjuda hyfsade löner.
Över 20 000 i månadslön
Ungdomar som arbetat litet drygt ett år på Svalson har en bra bit över 20 000 kronor i månaden.För den som vill arbeta skift tillkommer bland annat ersättning för obekväm arbetstid och lediga fredagar varannan vecka.
- Även om en tjej tar anställning i verkstaden behöver hon inte känna sig ensam som kvinna. Här fikar och äter vi tillsammans, chefer, kontorspersonal och verkstadsfolk. På kontorssidan finns andra kvinnor.
Av Svalsons 32 anställda är det för tillfället bara en kvinna som arbetar i produktionen.
- Men vi räknar med att behöva nyanställa. Då är det bra om vi får fler tjejer till industriprogrammet där de kan utbilda sig till operatörer eller plåtslagare. Vi behöver båda kategorierna, förklarar Spencer.
Flera arbetsgivare
Den sista januari ska ansökningarna till gymnasiet vara inlämnade.- Då hoppas jag att vi även får tjejer som söker till de 28 platser vi har, säger Andersson.
Utöver lönen och arbetsmiljön finns, enligt Spencer, ytterligare en aspekt för tjejer att ta hänsyn till.
- Inom vården finns ofta bara en arbetsgivare. Verkstadsindustrin har flera. Om någon skulle bli missnöjd hos oss finns andra på orten de kan byta till.