"Vi har inte talat om för eleverna hur de ska tycka"
Mari Brännvall, kvinnojouren i Piteå, menar att dom absolut inte "plockat bort stolen" från utställningen. Deras roll har bara varit att ha ett samtal med eleverna:- Men vi talade inte om för dom hur dom skulle tycka, utan gav dem bara ett annat perspektiv på hur stolen kunde uppfattas.
Hon berättar att det var rektorn Toby Lindström som tog kontakt med henne och bjöd in henne till skolan. Hon uppfattade det som att samtalet var en del i skolans jämställdhetsarbete.
- Kvinnojourens roll i det hela var det här samtalet med eleverna. Det är absolut inte kvinnojouren som har gått in och plockat bort stolen, säger hon.
Mari Brännvall säger att enligt Kvinnojourens uppfattning är varumärket Playboy förknippat med pornografi och sexuellt tillgängliga kvinnor, och den synen förmedlade hon i samtalet med eleverna.
Mari Brännvall menar att hennes information även kunde ha hållits inför en större grupp. Hon upplever det dock inte som om de fyra eleverna "pekades ut". Det var inte heller syftet med mötet.
Hon tycker att det var ett "bra samtal" där eleverna fick berätta vad de haft för syfte/tankar kring stolen - sedan redogjorde hon för sin/kvinnojourens syn:
- Vi berättade att stolen kunde uppfattas som kränkande på en skola/arbetsplats.
Men kan inte stolen uppfattas på olika sätt - kanske den till och med kan uppfattas som ett ställningstagande mot porr?
- Jo, stolen kan tolkas på olika sätt. Sedan var inte heller elevernas syfte med stolen, sådant som det sedan har uppfattats.
Mari Brännvall menar att den person som kontaktade skolan och menade att stolen förmedlar en sexistisk kvinnosyn - är aktiv inom kvinnojouren - men agerade endast som en förälder/privatperson.
- Vår roll har varit det här samtalet som tog cirka 40-45 minuter, sedan är det skolan som bär ansvaret för hur dom agerat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!