"Vi har inget vinst- syfte med Fluxen"

Det är tillåtet för en kommun att driva näringsverksamhet om det sker utan vinstsyfte och för att serva medborgarna. Kommunalråd Bill Nilsson säger sig inte heller ha fått signaler från privata lunchserveringar om att restaurang Fluxen ses som en stor konkurrent.

Piteå2008-03-28 00:00
ÄLVSBYN (PT)

År 2005 diskuterade kommunledningen förändringar och en eventuell nedläggning av Fluxenköket. Anbudsunderlag lämnades ut till Älvsbyns privata restaurangägare för att se om någon var beredd att ta över, men inget anbud kom in.

- Underlaget gällde matservering för allmänheten med möjlighet att inkludera matleveranser till äldreboenden. Men eftersom ingen nappade, och Älvsbyborna via namnlistor visade att de ville bevara restaurangen, så skrinlades alltihop och kommunen fortsatte driften. Men vi lyssnar gärna om det finns nya synpunkter, säger Bill Nilsson.

Totalt serverar Fluxenrestaurangen 600 portioner per dag, varav 150 på plats. Resten skickas ut till äldreboenden.

"Inget vinstsyfte"

Enligt kommunallagen får en kommun driva näringsverksamhet för att serva medborgarna med allmännyttiga anläggningar eller tjänster. Men det får inte finnas ett vinstsyfte bakom.

- Restaurangen för allmänheten är bara en liten del av hela verksamheten. Den drivs inte för vinsten utan som en service och samlingspunkt för Älvsbyborna. Jag har som sagt inte fått signaler om att övriga restaurangägare ser serveringen som en stor konkurrent, säger Bill Nilsson.

Skolan konkurrensfördel

Den andra lunchjätten är Älvsby folkhögskola. Här serveras lunch för uppskattningsvis 120 gäster från skolan och allmänhet alla vardagar under terminerna. Även om folkhögskolans största ekonomiska bidrag är statsbidraget, går inget av det till restaurangverksamheten enligt rektor Richard Asplund.

- Statsbidraget får vi enbart för utbildningar. Själva restaurangen fungerar som vilken privat aktör som helst och konkurrerar som andra matställen. Det är klart att vi har en fördel då skolan drar hit folk, men utan den hade inte restaurangen funnits. Vi driver inte serveringen för sakens skull, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om