Kommunen svarade själv "nej" på frågan i Juniorförbundets undersökning. Men svaret är inte så enkelt - stödgruppsverksamhet finns, men den som riktar sig till de yngre barnen och drivs genom öppenvården är lagd på is sedan våren 2005.
Den som riktar sig till ungdomarna genom kuratorerna på Strömbackaskolan har numera bara en grupp igång - på vårterminen.
- Vi har varit igång i elva år, utan uppehåll. Efterfrågan är stor och ungdomarna behöver den här hjälpen, säger Anna Granberg, skolkurator och handledare.
Tidigare kunde kuratorerna på Strömbackaskolan ägna 20 timmar i veckan åt stödgruppsverksamheten, i dag har detta krympts ner till tio. Personalen får inte heller längre ta ut övertid (exempelvis i anslutning till lov) när de jobbar med grupperna på kvällarna - istället förskjuter de sin arbetstid och är fråvarande från sitt ordinarie jobb på dagtid. Tillgängligheten för eleverna att få träfa kurator minskar och medför ökad stress båda för kuratorer och elever.
- Förr hann vi också i större utsträckning jobba mer utåtriktat och informera ute på skolorna om stödgrupperna. Vi hade en grupp igång på hösten och en på våren. I dag hinner vi bara med en grupp på vårterminen, under hösten jobbar vi med information och rekryteringen, säger Granberg.
Hon och kollegan Roger Ögren menar att resurserna finns - det är "tiden" och personalens "förutsättningarna" som har försämrats:
- Oftast är fokus på den missbrukande föräldern, men vi har valt att fokusera på ungdomarna. Vi vill ge dem utrymme att få hjälp och stöd. Men för att vi "hjälpare" ska orka fortsätta ge stöd och hjälp måste det skapas bättre förutsättningar, säger Roger Ögren.
Stödgruppsverksamheten "Nova" - när mamma eller pappa dricker har varit igång på Strömbackaskolan i Piteå sedan 1995. Verksamheten riktar sig till barn/ungdomar från årskurs åtta och till tredje året på gymnasiet. En stödgrupp består av fyra-sex elever.
- Behovet är stort, redan nu har vi fullt i vårens grupp, säger Anna Granberg.
Stödgrupper till barn med missbrukande föräldrar har sedan 90-talet även varit igång för barn i mellanstadieåldern (nio till 13 år), men den verksamheten ligger sedan våren 2005 i malpåse.
Orsaken till detta är att arbetsbördan blev för tung för de två anställda som ensamma drev allt. Men nu utbildas ytterligare två personer för att kunna jobba som handledare och efter jul är planerna att "motiveringsarbetet" (rekryteringsarbetet) ska kunna starta. Målsättningen är att ha en stödgrupp med sex barn igång hösten 2007.
Lätt att fylla grupperna
Anna-Lena Eman, sjuksköterska på Alkoholrådgivningen i Piteå, och en av handledarna menar att det inte alls är svårt att fylla grupperna.Barnen "aktualiseras" ofta av en kurator/skolsköterska som ringer och frågar om de har möjlighet att ta emot en "pojke eller flicka som behöver hjälp". Även föräldrarna själva ringer och anmäler sina barn (syskon får inte gå samtidigt). Eman berättar att trots att grupperna nu ligger nere - ringer ändå personer och efterfrågar dom.
Personalen inom öppenvården upplever inte att deras resurser/förutsättningar har försämrats, men menar att jobbet kräver stort engagemang. De hoppas nu att deras arbetssituationen blir bättre när arbetslaget förstärkts med två personer.
- Vi lägger nog ner mest tid på "motviveringsarbetet", att få förälder och barn intresserade av att delta, och att motivera dem att vara med hela vägen, säger Inga
Lavander, kurator inom öppenvården.
För att delta i en stödgrupp krävs målsmans tillstånd om man är under 18 år. Stödgrupperna använder sig av material från Rädda Barnen som också håller i handledarutbildningen.