- Vi har en hög arbetslöshetssiffra bland unga i Piteå, 19 procent. Varför det är så kan jag inte svara på, men vi ser svårigheterna för unga att komma ut i arbetslivet och då måste vi se på alla möjligheter, säger Lars-Ove Larsson, biträdande chef på arbetsförmedlingen.
Konsulten Angelica Fritjof har specialiserat sig på att utbilda personal inom olika myndigheter i samtalsmetodik och bemötande. Fritjof har tidigare suttit i rullstol under flera år och reagerade på det bemötande hon fick i vården.
- Jag fick idén att satsa på utbildning i bemötande samtalsteknik och etik, men gehöret från försäkringskassan var inte särskilt upplyftande. Jag var ju funktionshindrad, rullstolsburen och långtidssjukskriven.
Men en rehabterapeut trodde på henne och via arbetsförmedlingen fick hon gå en starta-eget-kurs och sedan har hon bara jobbat på.
Våra värderingar
Angelica Fritjof använder sig själv som exempel för att visa att de värderingar och bilder vi har, ofta gemensamma, av exempelvis funktionshindrade kan spela in i kontakten mellan myndighetspersonen och den enskilde. Värderingar och bilder som kan bli låsningar.- Ta en rådande värdering i samhället i dag; "individens eget ansvar". För 30 år sedan pratade vi om kollektiva lösningar. Är det någon som minns det? Sådant formar våra egna värderingar.
Prova nya vägar
Och dagens unga, hur ofta klumpas inte dessa ihop som lata och ansvarslösa som aldrig vill bli vuxna.- Jag har mött många ungdomar som är totalt annorlunda.
Angelica Fritjof tycker att den största utmaningen är att ta sig an ungdomar med många problem. Långtidssjuka, arbetslösa och de som "inte" vill.
- Det är där arbetsförmedlaren måste nyttja kreativitet i samtalet och prova nya vägar. Att arbetsmarknaden är svår för unga vet vi, men varje människa är unik och det finns alltid en möjlighet.
- Alla tycker någonting är roligt, då kan man bli bra på det och kanske kan det bli ett jobb. Bejaka lusten utan att glömma arbetslinjen och samhällsaspekten. Och att tvingas flytta till jobben kan vara bra, ett sätt att våga ta steget, säger Angelica Fritjof.