bedrivas i framtiden.
Marita Larsson, ST-ordförande för Försäkringskassans sektion i Norrbotten, är djupt oroad:
- Två av tre anställda kan få gå i Norrbotten, detta om vi inte får vare sig någon telefonkundtjänst eller något Nationellt försäkringscentrum. Det är det värsta som kan hända, men samtidigt måste man också hoppas och vara optimistisk, säger Larsson.
330 blir 21
Försäkringskassan ska i framtiden bara ha 21 vanliga kontor istället för dagens 330, de övriga ska kallas "kundmötesplatser" och vara inhysta hos andra myndigheter. Istället ska fler ärenden skötas via telefon och internet.Fyra orter i landet får en telefonkundtjänst med cirka 200 anställda vardera. Ett förläggs i Stockholm och ett i Lidköping, men var de resterande två hamnar är oklart. Flera av kommunerna i Norrbotten har dock visat intresse.
Runt om i landet skapas också 14-16 Nationella försäkringscentrum, vart de hamnar är också oklart och Marita Larsson vill inte spekulera i hur många arbetstillfällen det kan handla om.
Djupare utredning
Klart är att Norrbotten får ett av de 60-70 Lokala försäkringscentrumen som ska handlägga ärenden som kräver djupare utredning och personliga möten.- Min telefon har gått varm de senaste veckorna, men nu har det varit tyst några dagar. Jag tror att folk går och väntar nu, de vill veta hur det blir. Det kan ju också bli väldigt bra för Norrbotten, kanske måste vi rekrytera istället, säger Larsson.
Vi sidan av omorganisationen ska Försäkringskassan också banta bort 1 400 personer (var tionde anställd) i år. Detta sedan årets anslag minskats med en halv miljard. I Norrbotten har ett sextiotal personer slutat, det handlar om naturliga avgångar och att visstidsanställda inte fått förlängda kontrakt.