Det säger Mats Johansson, nyanställd s-ombudsman i Piteå, i en intervju med anledning av Pitesossarnas 100-årsjubileum. Han förmodar att den i och för sig blygsamma uppgången är resultatet av att folk i kommunen ser och uppskattar socialdemokraternas arbete.
- Vi har blivit bättre på att komma ut på gator och torg och möta människor och bättre på att synas på insändarsidorna i PT.
Kraftsamling
Johansson förklarar att man dessförinnan legat lågt ett tag. Det var en medveten strategi, säger han, att först stärka sig inåt för att därpå kunna verka utåt. Det hade varit ett hån mot sympatisörerna om man hade lockat dem att ansluta sig till partiet utan att ha beredskap att ta emot de nya medlemmarna, säger ombudsmannen.Han sticker inte under stol med att partiet lokalt tagit stryk av nedskärningarna inom länets sjukvård och debatten om vilken verksamhet som ska bedrivas vid Piteå älvdals sjukhus."Vi var faktiskt lite oroliga under 2004."
- Missnöje med den socialdemokratiska landstingspolitiken är en av orsakerna till partiets medlemstapp. En annan, möjligen mer överraskande anledning till att folk lämnar partiet, är missnöje med regeringens samarbete med miljöpartiet. Många Pitebor ogillar miljöpartiets politik inom energi- och transportområdet, den höga bensinskatten exempelvis, säger Mats Johansson.
Andra skäl till att partiets medlemskader minskat under en följd av år är att folk blir äldre och dör - samt, medger Mats Johansson, att socialdemokraterna i bland annat Piteå "inte varit så bra" på att rekrytera nya medlemmar,
- Men nu börjar det alltså peka uppåt igen. En viktig bidragande orsak är säkert det tydliggörande beslut som Arbetarekommunens representantskap tog i början av året i fråga om landstingspolitiken. Vi markerade att vi vill ha kvar sjukhusets akutkirurgi och bakjour. Och att besluten i landstinget måste få en bättre lokal förankring.
Det finns 32 s-föreningar inom Piteå arbetarekommun, av vilka 28 är livskraftiga och har en regelbunden verksamhet, omtalar Mats Johansson. Apropå uppgifter om att närvaron ofta är dålig vid föreningsmötena säger ombudsmannen att den typiska s-föreningen har 20-30 aktiva medlemmar, "och det tror jag är ganska bra sett till riket som helhet".
"Jäkla drag"
Den största föreningen, Piteå socialdemokratiska förening, samlar ofta 40-50 medlemmar till sina möten.Och Seniorföreningen (Arbetarekommunens mest aktiva förening?), som samlar medlemmar från samtliga s-föreningar, kan ha 70 deltagare på ett medlemsmöte.
- Det ska inte förnekas att det funnits s-föreningar som nästan självdött. Men nu har föreningarna fått bra fart, det är full snurr och ett jäkla drag som jag upplever det. I går var jag på möte i Långträsk och det var väldigt trevligt och bra stämning bland de cirka 20 deltagarna, säger Mats Johansson entusiastiskt.