"Svårt få tillgång till specialistvård"

Ingegärd Bergvall, ordförande i Piteå diabetesförening, är inte förvånad över att Norrbottens läns landsting hamnar långt ned i undersökningen Diabetesindex 2007.

Piteå2007-12-29 00:00
PITEÅ (PT)- Att diabetesvården i vårt län lämnar en hel del övrigt att önska, det har vi förstått länge. Vi hör det från medlemmar som har svårt att få tillgång till specialistvård. Bara en sådan sak som att få komma till diabetessköterskan är svårt, det är svårt att få tid, säger Ingegärd Bergvall och berättar att det ska finnas en diabetessköterska på varje vårdcentral.

På Piteå älvdals sjukhus arbetar nu två diabetessköterskor.

Långa köer

Diabetessköterskorna är överhopade med arbete och väntetiderna blir därefter. Hur länge kan kan man tvingas vänta?

- Det är olika; om du nyss har fått diabetes så kanske du får komma lite oftare. Men till en som haft sjukdomen lite längre kan de säga: "Du får själv beställa tid", berättar ordföranden i Piteå diabetesförening.

- I de nationella riktlinjerna står det faktiskt att vi ska få komma till diabetessköterskan 1-2 gånger per år och till läkaren varje år, men det är inte alla som får det. Jag känner till diabetiker som inte har fått vara till läkare på sex år.

Det är distriktsläkarna på vårdcentralerna som tar hand om diabetespatienterna, och det ligger i sakens natur att alla läkare inte är lika kunniga på det här området, påpekar Ingegärd Bergvall.

Frivillig rapportering

Nationella Diabetesregistret (NDR) har funnits i 11 år och bygger på frivillig rapportering från behandlande läkare. Registret omfattar i dag cirka 156 000 diabetiker under behandling (av totalt 360 000 kända diabetespatienter i Sverige) på medicinkliniker och i primärvården. Självfallet är det viktigt att läkarna rapporterar in uppgifter till NDR, det är ju på så sätt vi får veta hur vården fungerar, säger Ingegärd Bergvall.

- I början vägrade Norrbottens läns läkare att rapportera till NDR, de tyckte att det skulle bli för mycket jobb. Men sista året är det fler och fler som har börjat rapportera.

Nu har landstingsdirektör Elisabeth Holmgren lovat bot och bättring när det gäller diabetesvården i länet. I sitt veckobrev från den 14 december skriver hon att länets diabetesvård står inför stora förändringar. Sedan 2006 arbetar en länsgrupp inom landstinget med att förbättra diabetesvården i Norrbotten.

Ska ta krafttag

Länsgruppen har gjort en kartläggning som visar att det finns mycket att förbättra inom diabetesvården. "Det ska vi nu ta krafttag för att åtgärda", lovar Elisabeth Holmgren, som också nämner att Norrbottens läns landsting ska delta "i alla nationella kvalitetsregister som är relevanta för diabetesvården". Vi förmodar att hon syftar på NDR i första hand.

- Förhoppningsvis kommer det att det bli bättre, men det tror jag ju inte riktigt på, än, säger Ingegärd Bergvall, ordförande i Piteå diabetesförening med cirka 250 medlemmar.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om