"Självklart borde tv-tablån vara kvar"

Synskadades Riksförbund förstår upprördheten hos sina medlemmar och har protesterat mot beslutet hos Sveriges Television.- Men de ställer sig helt kalla. Vi ska diskutera i förbundsstyrelsen om vi själva kan ta över tablån men för oss är det mycket pengar som då måste tas från något annat, konstaterar förbundsordförande Tiina Nummi Södergren.

Piteå2008-02-15 00:00
PITEÅ (PT)Förbundsledningen tar till sig kritiken om dålig information även om man menar att produkten varit SVT:s och informationsansvaret därför främst legat på SVT.

- Men självklart tycker vi att tablån borde vara kvar, inte minst för äldre är en talsvarstjänst betydligt krångligare och svårare att överblicka.

Vivianne Emanuelsson på SRF berättar att förbundet har skrivit till SVT:s ledning och protesterat mot nedläggningsbeslutet.

Snorkigt svar

- Vi fick ett snorkigt svar där de tyckte att vi kunde stå för kostnaden själva. Man undrar ju varför de anser att SRF ska bekosta SVT:s service till sina tittare.

Punktskiftstablån har funnits sedan 1994 och tillhandahållits av Sveriges Radio då den inledningsvis även innehöll radiotablåer. I fjol ifrågasatte Sveriges Radio varför de skulle betala när tablån bara innehöll program från SVT. Men SVT var inte beredda att ta över och avtalet med punktskriftstryckeriet i Fagersta sades upp.

Johan Hartman är chef för SVT:s avdelning för hållbar utveckling som bland annat jobbar med diskrimineringsgrunder, däribland gentemot handikapprörelsen.

- SVT försöker ju hitta kostnadseffektiva lösningar och göra fler saker för flera personer och talsvarstjänsten är ju något som även synskadade kan använda.

- Vår ambition med den upplästa tablån är att göra något bra. Men vi utvärderar ju allting eftersom och vid nästa utvärdering kan det ju vara lämpligt att bjuda in SRF och ta del av de synpunkter som tydligen finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om