"Saltet orsakar slitaget på vägarna"

VÄGAR. Allt fler protesterar mot saltningen av vägarna. Många hävdar också att det är orsaken till slitaget på vägbanorna.- Dyra reparationer blir priset Vägverket får betala när det snålas på underhållet vintertid, säger Kjell F Sjöberg, från Norrfjärden.

Piteå2008-03-19 00:00
PITEÅ (PT)

I lördags berättade PT om de stora skadorna på E4 som Vägverket slagit larm om. Kjell F Sjöberg är en av många som påstår att saltet är den stora boven i dramat.

- Här kan vi ha runt noll grader på dagen men under kvällen och natten sjunker ofta temperaturen till åtskilliga minusgrader. Det innebär att saltvattnet på vägbanan rinner ner i sprickor, fryser till is och spränger sönder vägbanan.

Trafikfara

Sjöberg önskar att saltningen upphörde helt.

- Förr gick det ju att köra bil på riktiga vintervägar. Varför skulle det inte gå i dag? En kall vägbana utan salt är en torr vägbana. Men E4 är blöt och moddig hela vintern.

Enligt honom innebär det en trafikfara samtidigt som fordonen angrips av rost.

- Tidigare kunde man skryta med att bilen var körd i Norrbotten. Det går inte längre, säger Sjöberg, som själv använder sig av en mindre värdefull andrabil under vinterhalvåret.

Skyddande yta

Han är också övertygad om att gammaldags plogning av E4 skulle minska slitaget på vägbanan.

- Då bildar isen och snön en skyddande yta. Men det kräver också att man snöröjer på gammalt hederlig vis och sätter ner bladet ordentligt. I dag lämnas mellan fyra och sex centimeter som blir modd när saltet kommer på.

Sjöberg ger ett råd:

- Prova att gå i den saltblandade sörjan. Du har ingen styrsel. Dessutom täpper den salta modden igen mönstren på däcken vilket innebär en trafikfara när du viker av på andra osaltade vägar.

Han irriteras också över att Vägverket lägger skulden för slitaget på bilisterna och föreslår skatt på dubbade däck.

- Konstigt att andra vägar inte skadas i samma omfattning trots att vi även där kör med dubbdäck.

Sjöberg har länge varit en engagerad motståndare till saltningen av vägarna.

Saltuppror

- I bland känns det jobbigt eftersom man aldrig får gehör. Men många ringer hem för att uppmuntra mig. Då blir man
pushad att fortsätta kampen.

Han kan också till vis del förstå Vägverkets agerande.

- Dilemmat är att de får för lite pengar till underhåll. Då är saltet en billig lösning.

Sjöberg är inte ensam motståndare till saltningen. Tvärt om. Sven-Olof Andersson i Bureå utanför Skellefteå har startat hemsidan Saltupproret.se. Hans protestlistor har undertecknats av nära 11 000 personer.

Plogar riksväg

Andersson är hård i sin kritik mot Vägverket. "Plogningen styrs av centimeterregler, ishyvling hör till undantagen och de annars fina vintervägarna förstörs av den omfattande saltningen. Resultatet blir allt sämre vägar samt att vi trafikanter får finna oss i att köra i en riktig sörja större delen av vintern" skriver han på sin hemsida och fortsätter:

"Vägverket spelar ett högt spel med våra liv och Nollvisionen har fått en helt annan och ny innebörd - noll plogning, noll hyvling och noll säkerhet! Mot detta och mot Vägverket måste vi trafikanter givetvis protestera och visa - Nolltolerans."

I Kopparnäs bekostar byasmeden Donald Öberg själv snöröjningen av gamla riksväg 13. En väg som många från Norrfjärden använder när de ska köra in till Piteå för att slippa saltmodden på E4. Folk kan frivilligt ge ett bidrag till Öbergs plogning via en lista på Statoilmacken i byn.

Över E4 på viadukten mot Bonäset hänger en banderoll med texten: "Saltskadad väg. Fördel för odugliga bilister. Nackdel för bilismen och miljön".





 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om