- Patienterna har blivit det nya resandefolket som skickas hit och dit. Inte heller leder det till bättre vård och behandling, hävdar Ann-Christin Åström, och pekar på en ledare i tidningen Sjukhusläkaren där Marie Wedin, ordförande i sjukhusläkarföreningen, skriver:
Operationsfabriker
"Teorin att industriell produktion på specialkliniker skulle vara bättre har nu också fått sig en ordentlig törn... Enligt höftplastikregistrets årsrapport (2005) är resultatet efter höftproteskirurgin, utförd vid specialiserade protesproduktionsenheter, sämre än förväntat och de patienter som drabbades av komplikationer fick vänta längre på åtgärd än de som opererades på den ortopediska kliniken hemmavid."Sjukhusläkarföreningens grundar också sina argument på den uppföljning av "operationsfabrikerna" som gjorts av Peter Herberts, professor i ortopedi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
- Herberts studie visar att vi behöver återinföra akutkirurgin i Piteå. Det ger i slutändan en bättre vård för enskilda patienter. Idag bollas sjuka mellan ett stort antal läkare. Ingen av dem hinner får någon helhetsbild, menar Johnny Åström.
Missnöje
Det bästa för kvaliteten, tycker paret Åström, är att blanda akuta och planerade operationer. Sjukvårdspartiet hävdar att omflyttningar och nedläggningar av verksamheter inom den svenska sjukvården i flera fall varit av ondo.- På många håll har det bara lett till missnöje utan att gagna patienterna, menar Johnny Åström, som hämtar stöd för sin uppfattning hos Torsten Johansson, sekreterare i Östergötlands Läkarförening.
Enligt honom upplever många att landstinget betraktar patienter som styckegods och läkarna som boskap vilka det går att flytta hur som helst.
Ska alla sjuka behandlas i Piteå?
- Nej, självklart inte. Högspecialiserad vård ska centraliseras. Exempelvis skickar vi folk med svåra skall- och nackskador till Umeå. Likaså behandlas cancerpatienter på andra sjukhus. Men cancerbehandling handlar inte om akutvård. Däremot bör vi ha en fungerande akutkirurgi på länets sjukhus.