"Låt björnen se dig och dra dig lugnt tillbaka"

BJÖRNAR. Om du möter en björn, så visa att du är en människa! Prata högt och dra dig lugnt tillbaka - men smyg inte, utan låt björnen se dig! Dessa råd ger naturbevakaren Lars Olsson från fältenheten och biologen Lena Bondestad från naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

Piteå2006-06-03 00:00
Goda råd som dock kanske inte är så lätta att följa om man står öga mot öga med en 200-300-kilos bjässe till brunbjörn. Vem har inte hört talas om björnfrossa?!

Men risken att skadas av en björn är förstås ytterst liten. Fler människor dör av bi- och getingstick och huggormsbett, för att inte tala om alla dödsolyckor som orsakas av älgar i trafiken.

Visserligen dödades en jägare av en björn i Nausta söder om Jokkmokk 2004, men det var den första dödsolyckan med björn i Sverige på över hundra år och en rad olyckliga omständigheter bidrog till olyckan. Oftast undviker björnarna själva kontakt med människor och de flesta björnmöten är odramatiska.

Respekt

Samtidigt ska man ha respekt för björnen, detta kraftfulla rovdjur som inte bara lever på växter och bär, utan även på kött. Björnen river till exempel gärna en älg om den får chansen. De personer som lämnade sina bilar för att på nära håll titta på den riksbekanta så kallade soptunnebjörnen i Sjulsmark, som man till slut var tvungen att skjuta efter beslut av länsstyrelsen i augusti i fjol, var direkt dumdristiga.

- Glöm inte att björnen kan döda en människa på två sekunder! säger Lars Olsson från länsstyrelsen i Norrbottens län.

Somliga stadsbor kanske har en skev bild av björnen, formad av nallarna på Skansen och den lurviga kamraten från Mors lilla Olle.

Bärälskare

En sak i barnvisan stämmer i alla fall, nämligen att björnar tycker om bär.

- En förvånansvärt stor del, kanske en tredjedel av björnens föda på våren utgörs av myror och myrägg. Det är lättillgänglig mat när björnen nyss lämnat idet. Frampå höstkanten övergår den i stor utsträckning till bär. Sockret i bären omvandlas lätt till fett och björnen behöver bygga upp ett späcklager inför vinterdvalan, säger Lena Bondestad.

Lars Olsson påpekar att björnar även sätter i sig en hel del gräs och örter, de kan ses beta på ängar och myrar.

Eftersom björnar inte ses lika ofta vid kusten som i inlandet, även om de har blivit vanligare här på senare år, väcker de naturligt nog större uppmärksamhet och oro när de observeras i exempelvis Pitebygden.

Kadaverhantering

I april publicerade länsstyrelsen en annons i NSD och N-K om björnar i närhet av bebyggelse och vad man kan göra för att undvika närkontakt med björnen i tätbebyggda områden. Det handlar bland annat om vikten av att inte lämna älgjaktsrester (dessa bör grävas ned på ett djup av en och en halv meter; björnar är duktiga på att gräva) och att rätt hantera kadaver och animaliskt avfall från tamdjur.

- Efter att annonsen varit inne fick vi något enstaka samtal från Jokkmokk och Malmfälten, där man är mer van vid att se björn, berättar Lena Bondestad och Lars Olsson. Samtidigt kom det massor av samtal från oroliga människor i Luleå och Piteå.

Den 21 augusti inleds björnjakten; länsstyrelsen har ansökt om att det ska få skjutas 43 djur i år, varav sex vid kusten. Det finns uppskattningsvis 600 björnar i länet, men siffran är osäker. Nästa år hoppas man kunna göra en inventering med hjälp av DNA-analys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om