- Det här är en jätteviktig fråga och något som absolut borde finnas. Som det är nu blir det godtyckligt om en missbrukare ska få hjälp vid sjukhuset i Piteå. Som jag ser det skjuter landstinget över ansvaret på kommunerna och det är inte bra. Vi ska inte behöva böna och be, säger Eriksson.
Frågan är i högsta grad aktuell. Den 23-24 mars har landstingsledningen träff (återkommande dialogmöten) med socialnämndens ordförande och en av frågorna är just detta med glappet i vårdkedjan för missbrukare.
- Signalerna är entydiga från så väl kommunens egen missbruksvård som psykiatrin och primärvården om att vi måste göra något. Kanske är upptagningsområdet för litet i Piteå, men hela älvdalen skulle kunna enas om en missbruksenhet, säger Agneta Eriksson.
Ska diskutera problemet
Landstingsrådet Kent Ögren påpekar att missbruksenheten i Luleå är ett samarbete sominitierades av Boden och Luleå kommun. Erfarenheterna är goda och Ögrens förhoppning är att det ska väcka intresse i
övriga kommuner också.
- Från landstingets sida är vi intresserad av det, men det är viktigt att nå fram till en helhetslösning. Det handlar ju inte bara om den primära avgiftningen, de fortsatta vårdinsatserna måste också fungera.
- Vi ska diskutera problemet med berörda kommuner och förhoppningsvis nå en lösning. De erfarenheter vi har från missbruksenheten i Luleå är goda, säger Kent Ögren.
Piteborna borde alltså ha rätt till en egen missbruksenhet?
- Det är svårare i mindre kommuner, men jag vill inte föregå hur verksamheten ska bedrivas. Det är inte riktigt min sak.
Inte bara avgiftning
Britta Wallgren är divisionschef för medicin. Hon menar att en missbruksenhet inte bara handlar om avgiftning och alltså inte bara är landstingets ansvar.- Det är ett måste att kommuner och landsting tar ansvar tillsammans. Tillnyktring, avgiftning och den fortsatta vården måste vara en obruten kedja. Ska det fungera måste kommunen ställa upp med fysiska personer i form av socialsekreterare.
- Verksamheten i Luleå är dyr, men det går kanske att hitta lokala varianter som passar mindre kommuner. Men det här är en fråga som ska utredas under våren, säger Britta Wallgren.