- När schemalagd ledighet införs på dagtid efter jourer blir det färre underläkare i tjänst på dagtid och vårdköerna blir ännu längre.
Läkarföreningen är kritisk till att de inte har fått vara med och påverka anpassningsarbetet.
Bra lag
- Vi har inte haft någon som helst kontakt. Den nya arbetstidslagen är bra, det är bra att man markerar vikten av att patienterna får möta utvilade läkare, men vi skulle vilja ha en ordentlig samverkan med landstinget om formerna för anpassningen till den nya lagen eftersom den riskerar att få konsekvenser för produktionen och i slutänden för patienterna.- Det är ju läkarna och annan sjukvårdspersonal som får möta alla de besvikna, arga och ledsna patienter som får ta smällen när det saknas personal och produktionen inte kan upprätthållas, menar Robert Svanholm.
Erfarenhet och kompetens
Mer personal inom vården skulle underlätta anpassningen till den nya lagen men förutom de ekonomiska hindren är läkarbristen stor, särskilt i glesbygden.- Det krävs att landstinget jobbar konstruktivt för att göra det mer attraktivt för läkare att jobba här uppe. I dag är vi bra på att utbilda utomnordiska läkare men när de är klara sticker de söderut där de får högre lön och framförallt bättre arbetsförhållanden.
- Men det var länge sedan vi var med i diskussionerna om dessa problem, vi får inte möjlighet att påverka vårdens upplägg och man utnyttjar inte vår erfarenhet och kompetens, konstaterar Svanholm som fått många samtal från medlemmar som är oroliga och frågande inför den nya arbetstidslagen.
- Jag vet inte någon arbetsplats där man har klart med nya scheman och där allt är frid och fröjd, tvärtom är signalerna att förändringarna som är på gång kommer att innebära problem för verksamheten, för arbetsmiljön och för patienterna.