"Kasta förslaget i papperskorgen"

- Jag hoppas verkligen att de kastar den här utredningen i papperskorgen.Det säger Nils Oja, chef för tullens brottsbekämpningsstyrka i Haparanda, som föreslås bli avvecklad.

Piteå2008-01-30 00:00
HAPARANDA (PT)PT talade med Nils Oja på tisdagen, strax innan han (och därpå resten av personalen) skulle bli informerad av utsända från Tullverket i Göteborg om de åtgärdsförslag som en arbetsgrupp inom verket har arbetat fram. Mycket av innehållet i utredningen hade dock läckt ut i förväg och enhetschefen i Haparanda var bedrövad över rapporten som föreslår att all fast tullnärvaro i gränsstaden dras in.

Nils Oja har tidigare ifrågasatt den beslagsstatistik som Tullverket centralt lagt ut på sin webbplats på internet. Han är rädd att felaktiga siffror avseende Tullverket Haparandas brottsbekämpning ger en falsk bild av det brottsbekämpande arbetet inom tullen i Norrbotten.

Inte bara olja

Oja hävdar att man från början bara hade tagit med oljebeslagen som görs i Haparanda, medan övriga beslag glömts bort.

Numera finns det dock diagram utlagda som visar att tullen i Haparanda beslagtog cirka 38 000 cigaretter, 59 liter starksprit, 26 liter starköl, 7 liter vin samt närmare 20 000 liter mineraliska produkter, det vill säga dieselolja, så kallad finsk röd diesel, under fjolåret.

- I själva verket handlar det om 22 000 liter olja, trots att olja faktiskt aldrig har varit "prio 1" för oss. När det gäller sprit bör påpekas att denna är tagen i beslag från minderåriga flygresenärer på Kallax. Där har vi också tagit vapen, elpistoler som ju är livsfarliga vapen i fel händer, och fjäderknivar.

Noll narkotikabeslag

Att ingen narkotika eller dopningsmedel beslagtogs under förra året förklarar Nils Oja med att man inte har något direkt flöde österifrån.

- Men om gränserna i framtiden ska vara öppna i Norrland är det bara en tidsfråga innan de som för in narkotika börjar välja andra vägar. Det finns ju även ett preventivt syfte för oss att vara här, säger Oja.

Han påtalar vidare att tullnedläggningen i norr kan få allvarliga konsekvenser för näringslivet. Det kan bli så att när det kommer transiteringar från Ryssland, kan chaufförerna bli tvungna att åka ned till Arlanda eller Kapellskär först för att få en avslutning där - innan de återvänder till länet för att lossa godset.

Tullnedläggningen kan också få negativa följder för den planerade gruvdriften i Pajala, säger Nils Oja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om