De bägge samtalade hemma hos Lindgren om Stockholmsfolket varefter hon sammanfattar sin syn på Jussi Björling med följande rader:
"Han kommer hem rik på pengar om han håller sig nykter nota bene".
Många kvinnor efter sig
Samtidigt som hon sätter in en stöt mot svågern Helmer Enwall, Jussis manager.- Jag har inga bevis för min svågers levnadssätt nu liksom förr, han är en man. Han är icke omvänd och trots mina dagliga böner blir nog nyfödelsen det allra sista i hans liv. Han är en kall kalkylerande affärsman. Han vill hellre göra gott än ont i livet. På det är jag förvissad".
Lydia Lindgren påpekar vidare att Enwall under sitt äktenskap med hennes syster Therese hade många kvinnor efter sig.
"Han har stora granna ögon, romansk näsa. De är efter honom trots sin flintskalle".
Anna-Lisa Björling berättar själv i boken om "Mitt liv med Jussi" att Helmer Enwall fick ensamrätten att sköta Jussis alla engagemang, även ute i Europa.
Skyddsängel
Det antyds i de samtal som Lydia Lindgren vid den tiden förde kring vännen Jussi Björling att mästersångaren åtföljdes av hustru Anna-Lisa, vilken fungerade som en skyddsängel för att stärka hans självförtroende och hålla honom från det destruktiva missbruket.Anna-Lisa Björling berättar vidare att maken Jussi fick ett fantastiskt erbjudande genom Helmer Enwalls förmedling att besöka Amerika. 1937 kom makarna Björling dit åtföljda av makarna Enwall.
- Det var också till stor del Helmer Enwalls förtjänst att Jussis kontrakt kom till stånd, påpekar hon och noterar bland annat att Lydia Lindgrens syster Therese vid ett tillfälle var uppklädd till tänderna, i elegant ozelotpäls.
- Vad som däremot inte var så bra var att Jussis alkoholberoende brukade öka när han var i Sverige och inte som i Amerika då han ständigt for från plats till plats, skriver Anna-Lisa Björling.
Indisponerad
I de samtal som Lydia Lindgren förde på 1950-talet skymtar bland annat fram en berättelse då Jussi Björling, tillsammans med sin ackompanjatör Harry Ebert, en gång var på besök i Piteå.De bjöds hem till en läkare som var bekant med Björling. Ebert som tog emot alla telefonsamtal tackade då nej utan att ange orsak.
Tydligen ville han inte riskera att Jussi Björling skulle bli indisponerad.
Ebert vaktade Jussis alla steg under turnen och åtog sig sedan inga fler turneer med honom.
Flera utsålda konserter i Sverige inställdes med förklaringen att Björling var "förkyld". På ett ställe fick man två timmar före konserten ordna med en högtalarbil som gata upp och gata ner för att meddela att konserten inställdes på grund av Jussis indisponering. Det påstods att det var fjärde gången i den stan. Huruvida alkoholen i alla sammanhang var den direkta orsaken framgår dock inte. Ibland kunde det hända att rösten inte bar på grund av förkylning.
Gudagåva i sången
Lydia Lindgren påpekade dock att Jussi Björling var en stor enkel grabb hon var bekant med och som hade sin gudagåva i sången.Jussi Björling har för övrigt ofta placerats före både Pavarotti och Placido Domingo. Men som periodvis var nedgången och jagad av ångestens demoner.
Det var för övrigt 1951 som Jussi Björling besteg tenortronen och fick då motta Carusos scenkostym som han hade i Rigoletto.
Björlings alkoholmissbruket blev med tidens stor men genom ett mirakel lyckades han ändå behärska scenen och faktiskt bli ännu bättre än tidigare.
När Jussi Björling stod på höjden av sin karriär nåddes Lydia Lindgren 1960 av budet att han avlidit på sitt sommarställe
Siarö i Stockholms skärgård,
inte 50 år fyllda. Dödsbudet kommenterade hon med orden:
- Jag nästan dog när jag hörde att Jussi Björling dött. Jag blev sjuk men nu är jag slagen ned men jag har en tröst som är min styrka. Jag är herrens egen genom tron på Jesus.<\c>