Vilken typ av resårmadrass man ska köpa är framförallt en fråga om tycke, smak och känsla. Att provligga är ett måste och alla sängar är därför givetvis försedda med skoskydd. Att ta sig tid och komma i håg att ta av sig ytterkläderna när man provligger är viktigt.
Bäddmadrasser
Ett riktmärke brukar vara att om man väger över 80 kilo bör man välja en fast resårmadrass, är man lättviktig kan det räcka med en medium eller kanske mjuk. Men det är högst individuellt.Om det är svårt att köpa rätt resårmadrass kräver valet av bäddmadrass ett minst lika stort engagemang om man ska bli nöjd. Även här finns en uppsjö av olika komforter och prisklasser.
Den enklaste (och därmed billigaste) av bäddmadrasserna på EM innehåller vadd rätt igenom, i nästa komfortklass (eller prisklass om man så vill) finns både polyeterkärna och vadd. Går man ytterligare ett snäpp upp får man en bäddmadrass med kallskum vilket har en betydligt längre livslängd. Värstingbäddmadrasserna består av latex vilket är en förfining från kallskum och avlastar kroppen på bästa möjliga sätt. Här finns olika tjocklekar, för en 180 cm bäddmadrass av den tjockare varianter får man punga ut med drygt 5 000 kronor.
På marknaden finns förstås en mängd andra leverantörer av både resårmadrasser och bäddmadrasser som kan vara nog så prisvärda och hållbara men när det gäller sängar hänger priset ofta ihop med kvaliten.
Continentalt populärt
Continentalsängar med två resårbottnar under en fullbred mittmadrass blir alltmer populär, men att de skulle vara skönare eller bättre tillbakavisas av Daniel Gustavsson.- Det är främst en utseendesak, många tycker helt enkelt att de ser snyggare ut än vanliga resårmadrasser.
På EM säljs tre olika sängfabrikat; Classic Beds, Hästens och Tempur. Det sistnämnda märket har ökat i popularitet senare år.
- Tempurkonceptet togs ursprungligen fram av naprapater för att användas av människor med olika fysiska problem men i dag är Tempur en vanlig möbelvara som även lockar många "friska" personer, berättar Daniel Gustavsson.
Inget tryck
En Tempursäng känns till en början som att lägga sig direkt på ett hårt golv men allteftersom madrassen reagerar med kroppsvärmen infinner sig en påtaglig känsla av välbehag när madrassen mjuknar och anpassar sig till kroppen.- En Tempursäng ger inte något tryck mot kroppen som vanliga sängar gör och därför kan blodet strömma fritt och man får inte samma belastning på kroppen som i en vanlig säng, förklarar Daniel Gustavsson.
Prismässigt skiljer sig inte en Tempursäng så mycket från andra sängkoncept i samma kvalitetsklass, för en 180 centimeter bred dubbelsäng med sängbotten, mellanmadrass i polyeterskum, ribbotten och tempurmadrass är priset cirka 24 000 kronor.