"Ingenting är omöjligt"

KÄMPE. Benny Blom har under en stor del av sitt liv kämpat mot kraftiga epilepsianfall. För tre år sedan genomgick han en svår operation för att ta bort den ärrvävnad på hjärnan som orsakade anfallen. Dagen efter fick han en stroke och blev totalförlamad.I dag har Benny simmat Vansbrosimningen sju gånger, cyklat 30 mil Vättern runt och om drygt två år planerar han att tävla i Iron Man på Hawaii.- Det är den optimala utmaningen, säger Benny som simmar minst en mil i veckan.

Piteå2006-11-25 00:00
Benny Blom är en av stammisarna på simhallen i Munksund. Tre gånger i veckan kommer han hit och simmar minst 3 000 meter varje gång, det blir 120 längder, fram och tillbaka, fram och tillbaka ...

- För mig har det blivit ett begär, att simma är min drog, säger Benny skämtsamt.

Även innan operationen för tre år sedan höll Benny på med simning, trots sin epilepsi.

Just att simma är något som epileptiker ofta varnas för, åtminstone bör man inte simma ensam, i fall ett anfall skulle komma plötsligt.

- Jag har aldrig haft ett anfall när jag simmat och heller aldrig varit rädd att jag ska få det, berättar Benny som simmade sin första Vansbrosimning redan 1997.

- Då var det en stor utmaning att se om jag skulle klara de 3 000 metrarna i Vanån och Västerdalälven. Nu har Vansbrosimningen nästan blivit rutin, säger Benny som i somras simmade sitt sjunde Vansbrosim och därmed belönades med både diplom och "Älvarnas blå band". Han siktar nu mot sitt tionde lopp som är nästa "belöningsnivå".

Benny svåra epilepsi orsakade honom många och kraftiga anfall, så svåra att han flera gånger fått åka ambulans till sjukhuset.

Medicinerna var många och biverkningarna likaså men anfallen fortsatte. För tre år sedan beslutade Bennys läkare att man skulle prova med operation, en operation som är svår och som kan ge komplikationer i form av bland annat språksvårigheter. Under operationen skrapas ärrvävnad på hjärnan bort.

- Innan operationen var det många och långa undersökningar för att ta reda på exakt var ärrbildningen satt, berättar Benny.

Totalförlamad

Operationen gick bra men dagen efter drabbades Benny av en kraftig stroke och var under en tid totalförlamad. Själv minns han nästan ingenting av tiden efter operationen och den påföljande stroken. Såsmåningom förflyttades han från universitetssjukhuset i Umeå, där han hade opererats, till sjukhuset i Piteå.

Sakta men säkert återvann han sina krafter och innan han skrevs ut från sjukhuset hade han börjat träna på motionscykel, fast övertygad om att komma tillbaka.

350 mil under en säsong

- Ingenting är omöjligt, det har jag lärt mig, säger Benny som planerat att åka sitt första Vasalopp nästa år men tyvärr inte hann anmäla sig i tid. Siktet är dock inställt på 2008. I sommar tänker han åka Vättern runt igen, 30 mil på cykel.

- Under sommarhalvåret blir det ganska mycket cykel, jag brukar cykla varannan dag och det blir totalt ungefär 350 mil under en säsong, berättar han.

Men det blir också en hel del simning sommartid. Ser ni någon figur simmandes i kanalen i våtdräkt från Sjöbodan till Tages bro så är det med stor sannolikhet Benny Blom som tränar inför årets Vansbrosim ...

Iron Man på Hawaii

Men den största utmaningen har han fortfarande kvar.

- Planen är att jag om två och ett halvt år ska åka till Hawaii och tävla i originalet av Iron Man, berättar Benny.

De moment som ingår i tävlingen är simning 3 800 meter, följt av ett cykellopp på 18 mil och sedan ett maratonlopp som avslutning.

- Det kan bli kämpigt med maran, det är främst uppladdningen som kan brista, löpning är inte min starkaste sida men jag kommer verkligen att satsa på att försöka nå mitt mål, säger Benny som beskriver Iron Man som den optimala utmaningen.

Operationen för tre år sedan har betytt mycket för Benny.

Ljudkänslig

- Den har påverkat mitt liv enormt positivt, några biverkningar har jag inte märkt av, förutom att jag blivit mer känslig för ljud. Jag kan till exempel inte gå på hockey- eller basketmatcher för där är ljudnivån alldeles för hög.

Benny har inte haft ett anfall på drygt två år och behöver heller inte gå på några fler återbesök. Två års anfallsfrihet är också vad som behövs för att som epileptiker få möjlighet att ta körkort.

- Jag ska snart på en "slutbesiktning" och sedan ska jag ta både A- och B-körkort, säger Benny, som faktiskt redan i dag förtjänar titeln "Iron Man".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om