"Ingen har tvingat mig skriva på avtalet"

ARBETSRÄTT. Helena Lindvall är en av de fem lärarna som skrivit på avtalet där de säger ifrån sig sin inlasningsrätt.- Men att använda ordvalet "tvingad" är helt fel, jag har valt själv och tycker att kommunen och facket hjälpt mig på det här sättet.

Piteå2006-09-05 00:00
Likväl som kommunalrådet Peter Roslund "satte kaffet i vrångstrupen" när han läste om kommunens uppgörelse med de åtta uppsagda lärarna - likaväl blev grundskolläraren Helena Lindvall upprörd när hon läste hans uttalanden i gårdagens PT.

- Ingen har blivit tvingad till någonting, att använda ordvalet "tvingad" är helt fel i det här sammanhanget. Jag fick välja själv och valde att skriva under direkt. Mitt fackförbund Lärarförbundet har agerat helt neutralt och hjälpt mig så jag kan fortsätta att jobba, säger Helena Lindvall när PT träffar henne i hemmet i Bergsviken.

Som PT tidigare redogjort i två artiklar har Piteå kommun gett åtta uppsagda lärare möjligheten att skriva under ett avtal som gör att de säger ifrån sig sin inlasningsrätt under de kommande tolv månaderna.

Facket säger nej

Skriver de inte under avtalet räcker det med att de jobbar en enda dag för att bli tillsvidareanställda igen. Då har de per automatik en uppsägningstid på sex månader, vilket kommunen inte anser sig ha råd med. Ur kommunens synvinkel skulle alltså lärare som inte skriver under bara kunna bli aktuella för vikariat över sex månader.

Lärarförbundet har accepterat att undantaget skrivs in i kollektivavtalet, men Lärarnas Riksförbund säger nej.

Helena Lindvall fick fast tjänst som lärare i Piteå kommun på vakansen under hösten 2005, i februari 2006 blev hon uppsagd med sex månaders uppsägningstid - i mitten av augusti upphörde anställningen.

I och med att hon skrivit på avtalet har hon nu fått ett fyra månader långt vikariat i hörselklassen på Solanderskolan.

Ger mer pengar

Hon är tveksam till om hon hade fått jobba extra om hon inte skrivit under:

- Jag vet naturligtvis inte - men jag tror inte det och jag jobbar hellre än går hemma och stämplar. Det ger mer pengar och ger mer än att vara arbetslös. Jag utbildade mig också till lärare senare i livet och vill verkligen jobba med det här.

Hon ser inte uppgörelsen som någon "stor sak" i och med att den bara gäller ett år:

- Sedan vet man aldrig vad som händer, kanske behöver dom oss snart igen. Visst känns det bittert att ha blivit uppsagd, men jag jobbar hellre lite grann än inte alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om