"Ingen anledning till oro för fågelinfluensa"

FÅGELINFLUENSA. Den fruktade fågelinfluensan har nått Sverige. Allvarligt ur veterinär synpunkt, men ingen anledning till oro för människor. Att i förebyggande syfte ta influensamedicinen Tamiflu är onödigt och dumt.

Piteå2006-03-01 00:00
Att fågelinfluensan, det aggressiva H5N1-viruset, skulle nå Sverige var bara en tidsfråga och på torsdagen konstaterades att ett par döda viggar, som hittades utanför Oskarshamn, bar på smittan.

Myndigheterna har vidtagit en rad restriktioner i närområdet, bland annat begränsning av handel och transporter med fjäderfän.

I takt med att flyttfåglarna drar in över landet är det troligt att fler fall kommer att uppdagas, men i nuläget är inga restriktioner aktuella i Norrbotten.

Sedan tidigare finns rekommendationer om att hålla tamfåglar inomhus och det följs av det fåtal producenter av ägg och fjäderfän som finns i Norra Sverige.

Döda fåglar

Att fåglar dör efter en lång vinter är inte särskilt ovanligt, men den som påträffar enstaka döda fåglar bör inte ta i den med händerna. Låt den helst ligga kvar.

Fågeln kan också grävas ner eller läggas i en plastpåse och kastas bland de brännbara soporna. Men undvik direktkontakt och tvätta händerna efteråt.

Det är Jordbruksverket och Socialstyrelsen som i samarbete med Sveriges kommuner och landsting tagit fram dessa rekommendationer till allmänheten, men med tillägget att "den som finner en ansamling av döda fåglar bör undvika kontakt med dessa och kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt, telefon 018-67 40 00."

Det poängteras att människor löper liten risk att smittas av fågelinfluensa via vilda fåglar så länge man undviker att röra vid sjuka och döda fåglar. Något som Norrbottens smittskyddsläkare Anders Österlund stryker under på.

Ta inte Tamiflu

-  Det här är ett veterinärt problem. Vi har inga smittobekymmer bland människor. Någon orsak att ändra vår beredskap finns det inte.

Många hamstrar influensamedicinen Tamiflu för att vara förberedda om en epidemi skulle bryta ut. Är det någon ide?

-  Nej, det är bara dumheter. Stora mängder Tamiflu kan möjligen ge ett visst skydd, men risken är stor att viruset blir resistent mot medicinen, säger Anders Österlund.

Sedan tidigare finns ett vaccin för fåglar som används i vissa länder för att skydda tamfåglarna, men inget verksamt vaccin för människor. Det forskas dock för fullt och bedömningen är att det kan finnas ett läkemedel på marknaden innan årsskiftet.



Läs mer på inrikes - sidan 12

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om