"För dyrt att elda med pellets"

BIOPELLETS. "Det håller på att vara nog så dyrt att elda med pellets", menar villaägaren Tommy Jonsson i Lillpite. "Pellets har aldrig varit ett så ekonomiskt fördelaktigt uppvärmningsalternativ som i dag", genmäler Joel Larsson, säljare vid Skelleftebränslen AB.

Piteå2007-02-10 00:00
Enligt webbplatsen pelletsbranschen.se värms nu mer än 50 000 svenska småhus med biopellets. I spåren av stigande el- och oljepriser har försäljningen av bränslepellets till villakunder stigit kraftigt. Första halvåret 2006 såldes 72 procent mer pellets än under samma period året innan, rapporterar Pelletsindustrins Riksförbund, vars medlemmar står för 80 procent av den totala försäljningen av pellets i Sverige.

Pelletsanvändningen har fått en extra skjuts genom konverteringsbidraget för villaägare som går över från oljeeldning till pelletsuppvärmning, ett bidrag som för övrigt upphör i år (sista ansökningsdag är den 1 mars).

Prishöjning

Många misstänker att priset på pellets kommer att raka i höjden när tillräckligt många småhusägare har investerat i en pelletsanläggning. Tommy Jonsson i Lillpite påpekar att priset på Skellefteå Krafts biopellets höjdes märkbart den 1 oktober i fjol.

- Förra året, medan jag hade ett avtal med dem, betalade jag 1 900 kronor per ton för pellets i småsäck. Nu är priset 2 500 kronor för ett ton, en ganska kännbar fördyring, tycker Tommy Jonsson.

Tommy Hunesjö på Skelleftebränslen bekräftar att tonpriset för pellets i småsäckar numera är 2 550 kronor i Piteområdet. Priset på bulk (pelletsen levereras direkt från lastbil och blåses in i kundens förråd) är 420 kronor lägre.

Om man köper en pelletsbrännare genom Skelleftebränslen låses priset fast i ett år; annars tecknar man inte längre avtal om fast pris med privatpersoner, omtalar Hunesjö. Från början hade man avtal där priset låstes fast i fem år.

Stenvalls Trä

Som prisjämförelse kan nämnas att mer närbelägna Stenvalls Trä i Sikfors tar 2 425 kronor per ton för sin pellets om kunden väljer 16-kilossäckar; priset gäller fritt utkört inom Piteå kommun vid minimum 3 ton.

Elisabeth Bjuhr, marknadschef på Skellefteå Kraft, förklarar höstens prishöjning med att priserna på pellets hade legat och släpat efter i flera år.

- Under hela förra året steg priset på råvaran påtagligt. Så vi har helt enkelt gjort en kompensation för att kunna fortsätta att köpa in bra råvara. Vi måste kompensera oss för våra kostnader, det är inga jättemarginaler på pellets.

Skelleftekraft
stor i Pitebygden

Elisabeth Bjuhr håller dock med dem som tycker det vore bättre att göra mindre prishöjningar oftare i stället för att vänta och höja priset kraftigt.

Skellefteå Kraft tillverkade 125000 ton biobränsle i sin fabrik i Skellefteå förra året. Man är stor i Pitebygden. En annan stor aktör i Norrbotten är Bioenergi i Luleå.

- Vi säljer pellets små- och mellanskaligt från Sundsvall och norrut. Tack vare att vi var tidigt ute - fabriken stod klar 1997 och året därpå började vi sälja pellets, till en början i ganska liten skala - har vi kunnat bygga upp ett väldigt bra distributionssystem ihop med vår samarbetspartner Skelleftebränslen, säger Elisabeth Bjuhr.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om