"Ett underbart sätt att få barn på"

ADOPTION. Ett otroligt underbart sätt att bli föräldrar på. Så beskriver Katarina och Stefan Larsson, Piteå, känslan när de fick adoptera barnen Ella, 4, och Ina, 1,5 år, från Kina. I lördags deltog de i en träff i Familjens hus. En träff som besöktes av en delegation från de kinesiska adoptionsmyndigheterna.

Piteå2006-05-15 00:00
Att adoptera ett barn från ett annat land är en komplicerad process. Framför allt tar det lång tid. Bara att få socialtjänsten i Piteå att genomföra en hemutredning tar många månader och innan all juridik och byråkrati är överstökad kan det ha gått tre år. Dessutom kostar det en hel del pengar. Ibland sexsiffriga belopp. Men trots allt besvär är det en kär väntan.

- Det är en väldigt förlängd graviditet, säger Katarina Larsson, som är kritisk till Piteå kommuns segdragna handläggning.

- Men oj, vad vi längtade. Det var en fantastisk känsla att se Ella för första gången. Kärlek vid första ögonkastet, säger Stefan Larsson.

I september fick de påökning när de även fick hämta lilla Ina.

- Eller fick och fick. Vi blir inte tilldelade barn, barnet blir tilldelad föräldrar.

Som blivande adoptivföräldrar kan man ha önskemål, men man får varken välja kön eller ålder på barnet.

Mest flickor

Barnens vänner, som har sitt kontor med fem anställda i Öjebyn, grundades 1979. Då som Sri Lankas barns vänner. Men sedan 1995 har Kina kommit mer in i bilden. Carin Nordsvahn är kanslichef för Barnens vänner.

- Genom åren har vi förmedlat nästan 1 900 barn, var av cirka 600 kommer från Kina. Mest är det flickor, men den senaste tiden har en del pojkar tillkommit.

Att flickorna är i klar majoritet har med Kinas barnbegränsningspolitik att göra. Normalt är det bara tillåtet med ett barn och eftersom flickor anses mindre värda väljs dessa ibland bort och hamnar på barnhem. Något som lett till ett enormt mansöverskott.

- De kinesiska myndigheterna har insett faran och reglerna håller på att luckras upp. Det är exempelvis möjligt att köpa sig rätt att föda fler än ett barn. Dessutom ökar de inhemska adoptionerna mycket, berättar Carin Nordsvahn.

Söka sina rötter

Den sju personer starka delegationen från Kina består av folk från den kinesiska adoptionsmyndigheten samt representanter från barnhem och civilministeriet. Normalt kommer de till Stockholm, men den här gången ville de gärna besöka Piteå.

- De önskade en guidad tur i Öjebyn. Oj, oj, tänkte vi, det blir en kort tur, säger Carin Nordsvahn och skrattar gott.

De kinesiska delegaterna är inte särskilt bevandrade i engelska, men de har en tolk med och uppenbarligen är de nöjda med vad de får se. På plats i Familjens hus är ett stort antal svenska familjer med sina adopterade barn och i lekhallen är det minst sagt full rulle.

Att adoptera barn är, som sagt, relativt komplicerat och när barnen växer upp föds ofta en längtan av att hitta sina rötter. Det finns också undersökningar som visar att en del adopterade barn drabbas av utanförskap och mår dåligt när de blir äldre.

- Det är väldigt individuellt, men det stämmer att många gärna vill etablera någon form av kontakt med sitt ursprung. När det gäller de kinesiska barnen är de för små ännu, men det är viktigt att vara öppen med det, säger Thomas Lindqvist, som är ordförande för Barnens vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om